1934 numaralı Trabzon Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon metni ve analizi
The transcripted text and analysis of Trabzon Sharia Registers numbered 1934
  1. Tez No: 874803
  2. Yazar: EMİNE GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon, Osmanlı Devleti, şer'iyye sicili, Trabzon, Ottoman, sharia court
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 586
Özet
1934 (Hicri 1190-1193-M.1777-1780) numaralı Trabzon Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyon Metni ve Analizi isimli bu tez çalışmasının amacı daha sonra yapılacak olan Osmanlı Devleti ve Trabzon konulu çalışmalara katkı sağlamaktır. Osmanlı Devleti ile ilgili yapılan çalışmalarda başvurulan birinci elden kaynakların en önemlilerinden biri de şer'iyye sicilleridir. Bu kaynaklar tutuldukları dönem ile ilgili güvenilir ve zengin bilgiler içermektedir. Trabzon ile ilgili de birçok şer'iyye sicili bulunmaktadır. Tez çalışması giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında şer'iyye sicilleri ve kadı hakkında bilgi verildikten sonra defter-kaynak tahlili yapıldı. Birinci bölümde Trabzon tarihi, Osmanlı Devleti'nin Trabzon'u fethi ve Osmanlı döneminde Trabzon idari yapısı hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde teze konu olan şer'iyye sicili konuları türlerine göre başlıklar altında toplanarak her konu ile ilgili örnek hüküm özeti verildi. Ayrıca şer'iyye sicili konu dağılımı ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldı.Üçüncü bölümde ise 1934 numaralı Trabzon Şer'iyye Sicili transkripsiyon metnine yer verildi. Transkripsiyon metninde her hükmün başına konu ve özet kısmı eklendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis, which numbered 1934 (H. 1190-1193- M. 1777-1780) and names as Transcription Text and Analysis of Trabzon Shar'iyye Register, is to contribute to future studies on the Ottoman Empire and Trabzon. One of the most important first-hand sources used in studies on the Ottoman Empire is the shar'iyye registers. These sources contain reliable and rich information about the period in which they were kept. There are also many shar'iyye registers related to Trabzon. The thesis consists of an inroduction and three chapters. In the introduction, after giving information about shar'iyye registers and kadi, a book-source analysis was made. In the first chapter , the history of Trabzon, the conquest of Trabzon by the Ottoman Empire and the administrative structure of Trabzon during the Ottoman period were given. In the second chapter, the subjects of the shar'iyye registry, which are the subject of the thesis, are grouped under headings according to their types and a summary of sample judgments on each subject is given. In the third chapter, the transcription text of the Trabzon Shar'iyye Registry numbered 1934 was included. In the transcription text, the subject and summary section was added at the beginning of each provision.