Göç ve din: Bursa Bulgaristan göçmenleri örneği
Migration and religion: Example of Bursa Bulgarian immigrants
- Tez No: 874835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALİ ÇANAKCI, PROF. DR. MEHMET BAYYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Göç, Din, Göçmen, Etkileşim, Değişim, Immigration, Religion, Immigrant, Interaction, Change
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
'' Göç ve Din (Bursa Bulgaristan Göçmenleri Örneği) adlı bu çalışmada, dini inanç ve kültürel nedenlere bağlı olarak sürekli yaşadıkları yurtlarından göç etmek zorunda kalan birey ve toplumların beraberinde getirmiş oldukları dini tutum ve kültürel ilişkilerin, yeni yerleşim alanlarındaki toplumlarla iletişim ve etkileşim sonucu özellikle ''göçün din - dindarlık üzerindeki etkisi'' bir süreç olarak ele alınmıştır. Bilindiği üzere Bulgaristan'da sürekli olarak yaşamını sürdürürken savaşlar, anlaşmalar ve Bulgaristan devletinin baskıcı ve dışlayıcı politikaları sonucu Bulgaristan Türkleri, ülkemize zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Yaşanan bu süreç sonunda sert asimilasyon politikasına maruz kalan Türkler, dini inanç ve öz kültürlerine sahip çıkabilmek amacıyla göç ettikleri, aynı soy ve dini inanca sahip olan Türkiye'de dini yaşayış bakımından nasıl karşılandıkları, geldikleri topraklara göre dini inanç ve tutumlar bakımından hangi farklılıklar ve sorunlarla karşılaştıkları yaptığımız anket ve mülakat çalışmalarıyla tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Migration and Religion (The Case of Bursa Bulgarian Immigrants”), the religious attitudes and cultural relations brought by individuals and societies who had to migrate from their permanent homelands due to religious beliefs and cultural reasons, as a result of communication and interaction with the societies in the new settlement areas. In particular,“the impact of migration on religion - religiosity”is discussed as a process. In this regard, while Bulgarian Turks continued to live in Bulgaria, they were subjected to forced migration to our country as a result of wars, agreements and the oppressive and exclusionary policies of the Bulgarian state. At the end of this process, our compatriots who were exposed to the harsh assimilation policy, migrated in order to protect their religious beliefs and their own culture, how they were welcomed in terms of religious life in Turkey, which has the same ancestry and religious beliefs, and what differences and problems they faced in terms of religious beliefs and attitudes compared to the lands they came from. We tried to determine what they encountered through surveys and interviews.