ARNAVUT GÖÇMENLERİN DİN VE İNANÇ NOKTASINDA İNTİBAK SORUNLARI - BURSA ÖRNEĞİ
ADAPTATION PROBLEMS OF ALBANIAN IMMIGRANTS IN TERMS OF RELIGION AND BELIEF - THE CASE OF BURSA
  1. Tez No: 1020253
  2. Yazar: HIKMETE ZENUNI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavut göçmenler, din, inanç, intibak sorunları, maddi sorunlar, manevi sorunlar, dini başa çıkma, manevi destek, Albanian immigrants, religion, belief, adaptation problems, financial problems, spiritual problems, religious coping, spiritual support
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Bursa'ya göç etmiş olan Arnavutlar'ın karşılaştığı problemleri ve din, inanç noktasında yaşadıkları intibak sorunlarını incelemektedir. Birinci bölümde göç hakkında genel bilgilerden sonra Arnavutların göç tarihinden bahsedilmekte ve son olarak Arnavutlar'ın Türkiye'ye göç etmelerini ve yeni bir mesken arayışında neden Türkiye'nin tercih edildiği konusu hakkında genel bilgiler verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde zor bir süreci ifade eden göçün insanın hem maddi hem manevi yönüne etkisi değerlendirilmekte ve bu zorluklarla baş etmede dinin, imanın, ahlaki ilkelerinin ve dini ritüellerinin rolü üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın son ve asıl bölümünü oluşturan üçüncü bölümde, Bursa'ya göç etmiş olan Arnavutlar'ın, göçün bırakmış olduğu ruhsal yıkımlar sebebiyle din ve inanç noktasında karşılaştıkları intibak sorunları ele alınmaktadır. Nitel yöntem kullanılarak, yarı yapılandırılmış mülakat teknikleri ile göçmenlerin yaşantılarıi tecrübeleri değerlendirilmştir. Din ve inanç noktasında gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak beliren uyum sorunları incelenmiştir. Sonuç olarak yeni bir mesken edinmek, yeni bir kültür ve yeni bir toplumda yaşamak, aynı dine mensup olmakla beraber, din ve inanç noktasında da birtakım intibak sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Bu intibak sorunlarını çözmek ise, manevi desteğin sağlanması ve dini başa çıkmayı mümkün kılan din ve inanç noktasındaki uyumun temin edilmesi ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the problems faced by Albanians who migrated to Bursa and the adaptation issues they experienced regarding religion and belief. In the first chapter, after general information about migration, the history of Albanian migration is discussed, and finally, general information is provided about why Albanians migrated to Turkey and why Turkey was preferred in the search for a new residence. In the second chapter of the study, the impact of migration, which represents a difficult process, on both the material and spiritual aspects of a person is evaluated, and the role of religion, faith, moral principles, and religious rituals in coping with these difficulties is emphasized. The third chapter, which constitutes the final and main part of the study, addresses the adaptation problems encountered by Albanians who migrated to Bursa due to the psychological damages caused by migration, in terms of religion and belief. Using a qualitative method, the experiences of the immigrants were evaluated through semi-structured interview techniques. The adaptation problems that emerged directly or indirectly in terms of religion and belief were examined. As a result, acquiring a new home and living in a new culture and society, even while belonging to the same religion, can bring along some adjustment issues in terms of religion and belief. Solving these adjustment problems is related to providing spiritual support and ensuring harmony in religion and belief that makes coping possible.