Özbekistan Karavul ağzı ses bilgisi
Uzbekistan Karavul dialect phonetics
  1. Tez No: 874914
  2. Yazar: ZILOLA ABDULLAEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Karavul Ağzı, Ses Bilgisi, Sözlük, Yarı Geniş /ä/, Nazal /ŋ/, Karavul Dialect, Phonetics, Dictionary, Semi-open /ä/, Nasal /ŋ/
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu çalışmada Özbek Türkçesi Karavul Kışlak'ı ağzına ait ses bilgisi verilmiştir. Çağatay Türkçesinden Karavul Kışlak'ı ağzına doğru art zamanlı ses incelemesi yapılmıştır. Çalışmamız giriş, ses bilgisi, sonuç, metinler ve sözlük olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Karavul Kışlak'ı hakkında bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında Karavul Kışlak'ı ağzının Çağatay Türkçesinden Karavul Kışlak'ı ağzına doğru art zamanlı ses bilgisi özellikleri gösterilmiştir. Özbek yazı dilinde kullanılmayan ünlü ve ünsüzler tespit edilmiştir. Ünlü ve ünsüzlerle ortaya çıkan ses olaylarına örnekler verilmiştir. Sonuç kısmında, ses bilgisinde tespit edilen özelliklerin sonucu gösterilmiştir. Metinler bölümünde, Karavul Kışlak'ı yerleşkesindeki meskûn ahaliden ve belirli bir yaşın üzerindeki kadın ve erkeklerden derlenen metinler verilmiştir. Metinlerin içeriği Özbek kültürünün yaşayan kadim örf-âdetleri, düğünü, yemekleri, hayat hikâyeleri ve köyün tarihi gibi konuları içermektedir. Sözlük kısmında, metinlerde geçen ve anlamı bilinmeyen kelimelerin Özbek Türkçesi ve Türkiye Türkçesi karşılıklı olacak şekilde anlamı verilerek oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı Özbek Türkçesi ağız çalışmalarında Karavul Kışlak'ı ağzının ses bilgisini ortaya koyarak Özbek diline ve Türk diline katkıda bulunmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, phonetic information of Uzbek Turkish Karavul dialect is given. A diachronic sound analysis was carried out from Chagatai Turkish to the Karavul dialect. Our study consists of five main parts: introduction, phonics, conclusion, texts and dictionary. In the first part, information about Karavul is given. In the review part, the diachronic phonological features of the Karavul dialect from Chagatai Turkish to the Karavul dialect are shown. Vowels and consonants that are not used in the Uzbek written language have been identified. Examples of sound phenomena occurring with vowels and consonants are given. In the result section, the result of the features detected in the phonetic information is shown. In the Texts section, texts compiled from the inhabitants of the Karavul settlement and from men and women over a certain age are given. The content of the texts includes topics such as living ancient customs of Uzbek culture, weddings, foods, life stories and the history of the village. In the dictionary section, the meanings of the words in the texts whose meanings are unknown are given in Uzbek Turkish and Turkey Turkish. The aim of this study is to try to contribute to the Uzbek language and the Turkish language by revealing the phonetics of the Karavul dialect in Uzbek Turkish dialect studies.