Ağrı'da kamu kurumlarına ait spor merkezleri ve yüzme havuzları için risklerin değerlendirilmesi
Evaluation of risks for sports centers and swimming pools of public institutions in Ağrı
- Tez No: 874980
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Spor Merkezi, Yüzme Havuzu, ÇSGB, Spor Merkezleri ve Yüzme Havuzları Risk Değerlendirmesi Kontrol Listesi, İş sağlığı, İş güvenliği, Sports center, Swimming pool, MoLSS, Checklist, Occupational health, Occupational safety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan yaşamının her alanında son yıllarda meydana gelen hızlı gelişmeler yapısal olarak sporun yapıldığı alanları da etkileyerek spor merkezleri ve yüzme havuzlarının fiziki yapılarını, ergonomik kullanımı, tasarımı, sağlamlığı ve dayanıklılığı, ulaşımı gibi pek çok yönden gelişmesine katkı sunmuştur. Son dönemlerde hızla yaygınlaşan spor merkezleri her ne kadar sporun iyi bir şekilde yapılmasını sağlasa da birtakım risklerle karşı karşıya kalabilirler. Spor merkezleri çalışanları ve spor yapmak amacıyla bu spor merkezlerini kullananlar farklı seviyelerde risklere maruz kalabilmektedir. Spor merkezleri yapıları gereğince bünyelerinde farklı seviyelerde riskler barındırmaktadırlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Spor Merkezleri ve Yüzme Havuzları Risk Değerlendirmesi Kontrol Listesi hazırlanmıştır. Söz konusu kontrol listesi spor merkezleri ve yüzme havuzları için 13 farklı bölümde 105 ve yüzme havuzları için 21 evet-hayır şeklinde cevaplanabilecek soru içermektedir. Bu tez çalışmasında Spor Merkezleri ve Yüzme Havuzları Risk Değerlendirmesi Kontrol Listesi Ağrı ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren kamuya ait 8 spor merkezine ve 2 yüzme havuzuna uygulanarak mevcut durumun iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar kontrol listesindeki her bir alt bölüm için karşılaştırılmalı olarak ayrı ayrı değerlendirilmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid developments in all areas of human life in recent years have also affected the areas where sports are done structurally and contributed to the development of sports complexes and swimming pools in many ways such as physical structures, ergonomic use, design, robustness and durability, transportation. Although sports complexes, which have become widespread recently, provide good sports, they contain some risks. Those working in these sports centers, professional athletes and those who use them for sports may be exposed to risks at different levels due to the complex structures of these centers. Due to their complex structures, these sports centers have different levels of risks for employees, professional athletes and people who use them to do sports. The Checklist for Sports Centers and Swimming Pools prepared by the Ministry of Labor and Social Security is the most detailed checklist that can be used to identify and evaluate such risks. The said checklist includes 105 control questions in 13 different sections for sports centers and 21 yes-no answers for swimming pools. In this thesis, it is aimed to evaluate the current situation in terms of occupational health and safety by applying the Sports Centers and Swimming Pools Checklist to 8 public sports centers and 2 swimming pools operating within the borders of Ağrı province. The results obtained were separately evaluated and discussed comparatively for each subsection in the checklist.