Örgütsel adaletin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde iş performansının rolü
The role of job performance in the effect of organizational justice on turnover intention
  1. Tez No: 976984
  2. Yazar: BARIŞ UĞURELLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet algısı, dağıtımsal adalet, işlemsel adalet, etkileşimsel adalet, işten ayrılma niyeti, iş performansı, aracılık etkisi, çalışan bağlılığı, Organizational justice, distributive justice, procedural justice, interactional justice, turnover intention, job performance, mediation effect, employee commitment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, örgütsel adalet algısının işten ayrılma niyeti üzerinde etkisi incelenmiş; bu ilişkide iş performansının aracılık rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Ağrı İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapan 382 emniyet hizmetleri sınıfı personeline basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle ulaşılmış ve katılımcılardan elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada ilk olarak örgütsel adalet algısının işten ayrılma niyeti üzerinde doğrudan ve anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. İkinci olarak örgütsel adalet algısının iş performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak üçüncü olarak iş performansının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış; dolayısıyla son olarak örgütsel adalet algısı ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide iş performansının aracılık rolü bulunmamıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda, kamu kurumlarında çalışanların örgütsel adalet algısını yükseltecek uygulamalara ağırlık verilmesi önerilmektedir. Özellikle dağıtımsal, prosedürel ve etkileşimsel adalet boyutlarında adil uygulamaların benimsenmesi, çalışanların kuruma olan güvenlerini artıracak ve işten ayrılma niyetlerinin azalmasına katkı sağlayacaktır. Yöneticilerin şeffaf, tarafsız ve açık iletişim kurma konusunda eğitilmeleri, çalışanların karar alma süreçlerine daha fazla dahil edilmeleri ve performansa dayalı ödüllendirme sistemlerinin adaletli şekilde uygulanması bu açıdan önem arz etmektedir. Ayrıca iş performansının yükseltilmesi adına örgütsel adalet mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir. Her ne kadar bu araştırmada iş performansı ile işten ayrılma niyeti arasında doğrudan bir ilişki saptanmamış olsa da uzun vadede performansı artırıcı uygulamaların çalışan bağlılığını destekleyici etkileri olabilir. Bu kapsamda elde edilen bulguların iş performansının hem bireysel hem de örgütsel düzeyde izlenmesi ve geliştirilmesi yönünde stratejik planlamalar yapılmalıdır. Araştırma emniyet personelinin iş performansını artırmaya yönelik daha etkili stratejiler geliştirmelerine daha adil, verimli ve insan odaklı yönetim anlayışlarının benimsenmesine ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The study examined the effect of organizational justice perception on the intention to leave and aimed to investigate the mediating role of job performance in this relationship. For this purpose, 382 personnel from the law enforcement class working at the Ağrı Provincial Police Department were reached using the simple random sampling method, and the data obtained from the participants were analyzed using structural equation modeling. Firstly, the study found that organizational justice perception has a direct and significant effect on the intention to leave. Secondly, it was revealed that organizational justice perception has a positive and significant effect on job performance. However, thirdly, the effect of job performance on the intention to leave was not found to be statistically significant. Therefore, job performance was not found to have a mediating role in the relationship between organizational justice perception and intention to leave. Based on the results of the study, it is recommended to prioritize practices that enhance employees' perception of organizational justice in public institutions. In particular, adopting fair practices in the dimensions of distributive, procedural, and interactional justice will increase employees' trust in the organization and contribute to reducing their intention to leave. It is important to train managers on transparent, impartial, and open communication, to include employees more in decision-making processes, and to implement performance-based reward systems fairly. Furthermore, strengthening organizational justice mechanisms is also recommended to improve job performance. Although this study did not find a direct relationship between job performance and intention to leave, performance-enhancing practices may have supportive effects on employee commitment in the long term. In this context, the findings suggest that strategic planning should be carried out to monitor and improve job performance at both individual and organizational levels. The study is expected to shed light on the development of more effective strategies to improve the job performance of police personnel and the adoption of more just, efficient, and human-centered management approaches.