Çağdaş resim sanatında distopik kentler
Dystopian cities in contemporary painting
- Tez No: 874993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Distopya, kent, distopik kentler, çağdaş sanat, Dystopia, city, dystopian cities, contemporary art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırma, çağdaş resim sanatında distopik kent temalarının nasıl ele alındığını ve sanatçıların toplumsal problemleri ifade etme biçimini anlamayı amaçlamaktadır. Distopya kavramının resimsel ifadeye nasıl dönüştüğü, sanatçıların çağın sosyal, politik ve çevresel meseleleri nasıl yorumladıkları ve bu temaların izleyici üzerindeki etkileri gibi unsurları inceleyerek, çağdaş resim sanatından örneklerle, resim sanatının distopik kentleri nasıl yansıttığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Yöntem: Bu çalışmada distopya kavramının çevresel, sosyolojik ve psikolojik yönleri ile sanata yansımaları, alan taraması yapılarak tümdengelim yöntemiyle incelenmiştir. Çağdaş sanatçıların güncel ve küresel problemler üzerinden distopya kavramına hangi çerçeveden baktıkları eserleri üzerinden incelenerek anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca distopyanın sanat üzerindeki etkilerinin sanatçıların çalışmalarında hangi düzeyde ifade edildiği ve sanat pratiklerinde konuyu sorgulama biçimleri analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında distopya kavramının evrensel düzeyde sosyolojik bir nitelik taşıdığı bulgulanmıştır. Çağdaş resim sanatında distopya temalarının evrimini ve bu temaların günümüzdeki toplumsal meselelere olan yansımalarını daha iyi anlamamıza olanak tanımakta ve gelecekteki sanatsal üretimlere ışık tutmaktadır. Sonuç: Bu araştırma çağdaş resim sanatında distopik kent temalarının çeşitli boyutlarını ve derinliklerini gözler önüne sermektedir. Sanatçıların bu temaları işlerken kullandıkları farklı teknikler, semboller ve anlatılar, distopyanın çok yönlü bir kavram olduğunu, sanatçıların konuya dair farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca, sanat eserlerinin izleyiciyle etkileşimi üzerinden distopik kent tasvirlerinin toplumsal, politik ve kültürel anlamlarının nasıl şekillendiği anlaşılmaktadır. Araştırma, çağdaş sanatın, 21. yüzyılda küresel problemlerin etkisi ile oluşan distopik gelecek kaygısıyla kent yaşamı üzerinden nasıl başa çıktığını ve bu temasın günümüzdeki kolektif bilinçaltına nasıl dokunduğunu anlamamıza olanak sağlamaktadır. Elde edilen sonuçlar, sanatın distopya aracılığıyla geleceğe dair endişeleri, eleştirileri ve umutları nasıl yansıttığını açığa çıkarmaktadır, bu da sanatın toplumsal düşünceyi şekillendirme ve etkileme potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to understand how dystopian city themes are handled in contemporary painting and the way artists express social problems. It aims to reveal how painting reflects dystopian cities, with examples from contemporary painting, by examining elements such as how the concept of dystopia transformed into pictorial expression, how artists interpreted the social, political and environmental issues of the age, and the effects of these themes on the audience. Method: In this study, the environmental, sociological and psychological aspects of the concept of dystopia and its reflections on art were examined by field scanning and deductive method. It has been tried to understand from which perspective contemporary artists view the concept of dystopia regarding current and global problems by examining their works. In addition, the extent to which the effects of dystopia on art are expressed in the artists' works and the ways in which they question the subject in their art practices have been analyzed. Findings: Within the scope of the research, it was found that the concept of dystopia has a sociological quality at a universal level. It allows us to better understand the evolution of dystopian themes in contemporary painting and the reflections of these themes on today's social issues and sheds light on future artistic productions. Conclusion: This research reveals the various dimensions and depths of dystopian city themes in contemporary painting. The different techniques, symbols and narratives that artists use while processing these themes reveal that dystopia is a multifaceted concept and that artists are trying to raise awareness on the subject. In addition, it is understood how the social, political and cultural meanings of dystopian city depictions are shaped through the interaction of artworks with the audience. The research allows us to understand how contemporary art copes with the dystopian future anxiety created by the impact of global problems in the 21st century through urban life and how this theme touches today's collective subconscious. The results reveal how art reflects concerns, criticisms and hopes for the future through dystopia, demonstrating the potential of art to shape and influence social thought.