Eski sezaryenlerde plasentanın lokalizasyonu ve miyometriyum ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of placental localization and relationship with myometrium in previous cesarean sections
- Tez No: 875085
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Sezaryen, Plasental Yapışma Anomalileri, Pregnancy, Cesarean Section, Placental Adhesion Anomalies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde görülme sıklığı rölatif olarak artmış olan plasental yapışma anomalileri (PYA) tiplerine göre ciddi komplikasyonlara yol açmakta, doğum öncesi invazyon varlığının belirlenmesi ve tipinin açıklanması doğumu gerçekleştirecek hekim açısından büyük önem taşımaktadır. Yakın bir geçmişe kadar plasenta değerlendirilmesi yalnızca ultrasonografi (USG) ile sağlanırken teknolojik gelişmeler ile doppler USG ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bu patoloji grubunda kullanılmaya başlanmıştır. Bu prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı çalışmanın amacı, eski sezaryenlerde plasenta yapışma anomalisi varlığını preoperatif gri skala ve doppler USG ile tespit edip histopatolojik tanı ile karşılaştırmaktır. Bu amaçla Ocak 2013-Temmuz 2013 tarihleri arasında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvuran, daha öncesinde en az bir kez sezaryen (C/S) olan ve bu gebeliğinde de C/S planlanan, yaşları 20 ile 39 arasında (ortalama yaş: 29,3) değişen, gebelik haftası 30,4-39,6 hafta arasındaki (ortalama hafta: 37,07) toplam 104 olgu çalışma kapsamına alınmış, preoperatif plasenta yapışma anomalisi varlığının belirlenmesi amacıyla Radyoloji Anabilim Dalı'nda gri skala ve doppler USG ile incelenip, bölümümüzce intraoperatif plasental yatak biyopsisi alınarak histopatolojik inceleme ile karşılaştırılmıştır. Hastaların isim, protokol numarası, yaşı, gebelik haftası, boyu (cm), kilosu (kg), vücut kitle indeksi (BMI), gravidası, paritesi, yaşayan çocuğu, soygeçmiş ve özgeçmiş öyküsü, sigara kullanma durumu, C/S ve küretaj dışında geçirilmiş operasyon, intrauterin ölüm, abortus, ektopik gebelik, küretaj, mol gebelik, antenatal takibi, kullandığı ilaçları, erken membran rüptürü (EMR), önceki doğum şekilleri, doğum endikasyonu, fetal prezentasyonu, plasenta lokalizasyonu, intraoperatif plasenta yapışma anomalisi durumu, postoperatif komplikasyon olup olmadığı, gri skala ve doppler USG bulguları, patoloji sonucu, bebek ağırlığı (gr), 5. dakika APGAR skoru ve bebek cinsiyetleri tespit edildi. Çalışmaya dâhil edilen hastaların hiçbirinde plasenta yapışma anomalisi bulunmadığı için istatistiksel anlamda gebelerin kaydedilen diğer bulgularının PYA ile ilişkisi olup olmadığı hakkında değerlendirme yapılamadı. Belki de bizim çalışmamızda plasenta yapışma anomalisi görülmemesinin nedeni yapılan cerrahi tekniğe, bireysel yara iyileşmesi gibi faktörlere bağlanabilir. PYA'nın risk faktörleri ortaya konabilmişse de anormal plasentasyona neden olan mekanizmalar hâlâ net değildir. Bu amaçla daha geniş serilerle yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The placental adhesion disorders whose incidence was relatively increased can cause several complications according to its types. Therefore, prenatal detection of the invasion and its type is very significant for the physician who will assist the birth. So far, placenta was the only tool used to detect these pathology but nowadays technological developments like doppler USG and MRI can be used. The aim of this prospective, descriptive, cross-sectional study is to detect placental adhesion disorders in recent cesarean sections with gray scale and doppler USG and to compare the results with histopathological diagnosis. The study was performed in Yıldırım Beyazıt University Medicine Faculty Ankara Atatürk Education and Research Hospital between January 2013 and July 2013. The patients were selected from 20-39 aged woman (mean age: 29,3) whose gestational week is 30,4 -39,6 (mean week 37,07) and who had at least one C/S in her priory births and plans C/S in coming birth. Totally 104 case were included in the study. İn order to detect adhesion disorders gray scale and doppler USG were performed in radiology department and then intraoperative bed biopsy were taken for histopathological investigations and the results were compared. Patients' name, protocol number, age, gestational week, height (cm), weight (kg), BMI, gravid, parity, number of living children, past history, family history, smoking status, operation except C/S and curettage, obstetric history (intrauterine ex, ectopic pregnancy, curettage, mol pregnancy, birth indications, placenta localizations, intraoperative placental adhesion defects, postoperative complications, gray scale and doppler USG findings, baby weight (gram) Apgar score in 5. minute, baby sex were all detected. None of the patients had placenta adhesion defects so that statistically no evaluation can be found between the findings of the patients with the placenta adhesion anomalies. The absence of placenta adhesion defects in our study can be explained with the surgery technique and factors like individual wound healing process. Although the risk factors of PYA are detected mechanisms concluding to abnormal placentation are not yet clear. In the aim of this larger studies are needed.