Atopik çocuklarda rotavirüs aşısına bağlı yan etki sıklığınındeğerlendirilmesi
Evaluation of the incidence of si̇de effects due to rotavirus vaccine in atopic children
- Tez No: 875320
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Allergy, Atopic dermatitis, Food allergy, Child, Gastroenteri-tis, Rotavirus, Rotateq vaccine, Rotarix vaccine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
AMAÇ: Atopik bebeklerde, özellikle gastrointestinal sistem (GİS)'i tutan besin alerjisi (BA) olanlarda görülen GİS yakınmaları, ailenin Rotavirüs (RV) aşısına karşı önyargısına ve hekimlerin bazen aşıyı atopik bebeklere önermemesine neden olmaktadır. Rotavirüs aşısının atopik olan grupta daha çok yan etkiye neden olup olmadığı bilinmemektedir. Birincil amacımız, RV aşısı yapılan çocukları aşı yan etki sıklığı açısından izleyerek, atopik hastalığı olan veya izlem sürecinde bir atopik hastalık tanısı alan ve atopik hastalık tanısı almayan çocuklarda, RV aşısının yan etkisini karşılaştırmaktır. YÖNTEM: Araştırmamızda Aralık 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında hastanemiz çocuk polikliniklerine ardışık başvuran RV aşısı olmuş olgular, atopik hastalık gelişimi açısından 1 yıl süreyle telefon vizitiyle izlendi. Atopik hastalık düşünülen çocuklar hastaneye çağırıldı, çocuk alerji uzmanı ile değerlendirildi. Telefon viziti aynı yöntemle ve aynı kişi tarafından yapıldı, vizit sırasında önceden belirlenmiş anket formları dolduruldu. Çalışma verileri SPSS programına kaydedildi. BULGULAR: Atopik hastalık varlığı aşı yan etki sıklığında farklılık oluşturmamıştır (p>0,05). Birden fazla atopik hastalık tanılı olgularda yan etki sıklığında belirgin artış gözlenmiştir. Ek gıdaya 6. aydan sonra başlayanlarda aşı yan etkisi daha sık görülmüştür (P=0,005). Aşı tercihi yan etki sıklığını etkilememekle beraber, her iki aşı sonrasında benzer yan etkiler izlenmiştir. Tüm olgularda en sık GİS yan etkileri görülmüştür. Bu iki grup yan etki türleri ve süreleri açısından karşılaştırıldığında, alerjik grupta gaitada mukus yakınmasının anlamlı oranda daha yüksek görüldüğü ve huzursuzluk/karın ağrısı yakınmasının da daha uzun süre devam ettiği bulunmuştur (p=0,007, p=0,029). Olguların neredeyse tamamı Rotarix aşısı tercih etmiştir. Rotarix ile aşılanan çocuklarda aşı tamamlanma oranı Rotateq'e göre belirgin oranda yüksek izlenmiştir. SONUÇ: Atopik hastalık varlığı, RV aşısını geciktirmek ve yaptırmamak için bir neden değildir. Bu çalışma, hekimler ve ailelerin, koruyuculuğu kanıtlanmış RV aşısına karşı bakışını ve yönetimini değiştirebilir. ANAHTAR KELİMELER: Alerji, atopi, besin alerjisi, çocuk, gastroenterit, Rotavirüs, Rotavirüs aşısı, Rotateq, Rotarix
Özet (Çeviri)
Objective: Gastrointestinal (GI) involvement, particularly in food allergy (FA), is a common concern in atopic infants, leading to parental reluc-tance towards Rotavirus (RV) vaccination and sometimes physicians' hesitancy to recommend it. It remains unclear whether RV vaccination causes more adverse events (AEs) in atopic individuals. This study aims to compare the AE profile of RV vaccine in infants with atopic disease (AD), either with a previous diagnosis or newly diagnosed during the fol-low-up, versus those without AD, by monitoring the frequency of AEs post-vaccination. Methods: This study followed up on cases that had received the Rotavi-rus vaccine and consecutively visited the pediatric outpatient clinics of our hospital between December 2022 and December 2023 for 1 year re-garding the development of atopic disease through telephone interviews. Cases suspected of atopic disease were invited to the hospital and evaluated by a pediatric allergist. Telephone interviews were conducted using the same method and by the same person, and pre-determined questionnaire forms were completed. The study data was recorded in the SPSS program. Results: The presence of atopic disease did not affect the frequency of vaccine side effects (p>0.05). A significant increase in the frequency of side effects was observed in cases with multiple atopic disease diagno-ses. Side effects were more common in those who started complemen-tary foods after 6 months of age (P=0.005). While the vaccine preference did not affect the frequency of side effects, similar side effects were ob-served after both vaccines. Gastrointestinal (GI) side effects were the most common in all cases. When these two groups were compared in terms of side effect types and durations, it was found that the allergic group had a significantly higher incidence of mucus in the stool and that the symptoms of irritability/abdominal pain lasted longer (p=0.007, p=0.029). Almost all cases preferred the Rotarix vaccine. The vaccination comple-tion rate was significantly higher in children vaccinated with Rotarix compared to Rotateq. Conclusion: The presence of atopic disease is not a reason to delay or withhold Rotavirus vaccination. This study can change the perspective and management of Rotavirus vaccination, which has proven protection, by physicians and families.