Belgedeki mürekkep boyalarında yıllara göre farklılıkların raman spektrometri ile belirlenmesi
Determination of differences in ink dyes in documents over the years by raman spectrometry
- Tez No: 875440
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH CENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Kimya, Forensic Medicine, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Raman Spektroskopisi, Mürekkep Yaşı, Çok Değişkenli Veri Analizi, Adli Belge İnceleme, Belge Kimyası, Raman Spectroscopy, Determination Of İnk Aging, Multivariate Data Analysis, Forensic Document Examination, Document Chemistry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Belge kimyası, belgelerin, mürekkeplerin, kağıtların ve diğer ilgili malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu alanda yapılan araştırmalar, belgelerin tarihsel analizini, sahtecilik tespitini, yaşlanma süreçlerini ve bileşimlerini anlamayı amaçlar. Belge kimyası, adli bilimler, tarih, sanat tarihi ve kütüphanecilik gibi çeşitli alanlarda uygulama alanları bulur. Çalışmamızda Resmi kurum arşiv belgeleri'nden alınan 15 farklı yıla ait 2' şer örnek İspanya'da bulunan Alcala Üniversitesi bünyesinde bulunan raman spektrometresi cihazı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, Alcala Üniversitesi'nde lisanslı kullanılan Simca® programında çok değişkenli veri analizi ile üç boyutlu düzlemde yıllara göre gruplandırılmıştır. Sonuçlarda, yıllara göre raman spektrumlarının farklılaştığı bölgeler belirlenmiştir. Bu çalışma, mavi tükenmez kalemle atılmış imza ve yazı örneklerinde raman spektrometresi kullanarak belge incelemesinde mürekkep eskimesinin yıllara göre farklılıkların tespitini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle raman spektrometresi ile elde edilen analiz sonuçları SIMCA programına veri seti olarak girilmiş, sonuçlar değişik düzeltme konfigürasyonları denenerek yıllara göre en iyi gruplandırmanın yapıldığı düzeltme konfigürasyonu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, raman spektrometresi ve SIMCA analizi kullanılarak belgeden alınan mavi tükenmez kalem mürekkeplerin yıllara göre üç boyutlu düzlemde sınıflandırılması sağlanmıştır. Bu çalışma, tükenmez kalemle atılmış imza ve yazı örneklerinde Raman spektroskopisi ve SIMCA analizi gibi analitik tekniklerin belge analizi alanında kullanılabilirliğini ve önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Document chemistry is the study of the physical and chemical properties of documents, inks, paper and other related materials. Research in this field aims to understand the historical analysis, forgery detection, aging processes and composition of documents. Document chemistry finds application areas in various fields such as forensic sciences, history, art history and librarianship. In our study, 2 samples from 15 different years taken from official institutional archive documents were analyzed with the raman spectrometer device at Alcala University in Spain. The results were grouped by years in the three-dimensional plane by multivariate data analysis in the Simca® program licensed by Alcala University. In the results, regions where the raman spectra differed by year were identified. This study aims to determine the differences in ink aging over the years in document examination using raman spectrometry on blue ballpoint pen signatures and writing samples. For this purpose, firstly, the analysis results obtained by raman spectrometry were entered into the SIMCA program as a data set, the results were tested with different correction configurations and the correction configuration with the best grouping according to years was determined. As a result of the study, the blue ballpoint pen inks from the document were classified in threedimensional plane according to years by using Raman spectrometry and SIMCA analysis.