Obstrüktif uyku apneli hastalarda modifiye dil kökü süspansiyonu cerrahisinin uzun dönem etkinliği
The effectiveness of modified tongue base suspension surgery in patients with obstructive sleep apnea
  1. Tez No: 875444
  2. Yazar: SERCAN EVGİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TURHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apnesi, Dil Kökü Süspansiyonu, Polisomnografi, Obstructive Sleep Apnea, Tongue Base Suspension, Polysomnography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Obstrüktif Uyku Apneli Hastalarda Modifiye Dil Kökü Süspansiyonu Cerrahisinin Uzun Dönem Etkinliği Amaç: Obstrüktif uyku apneli hastalarda modifiye dil kökü süspansiyonunun uzun dönem etkinliğinin araştırılması. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2009 yılından 2019 yılı Mayıs ayına kadar obstrüktif uyku apneli hastaların, karakteristik ve demografik özellikleri, preoperatif ve uzun dönem postoperatif polisomnografik değerleri ve fizik muayeneleri toparlandı. Bulgular: Hastaların preoperatif ve uzun dönem postoperatif polisomnografik verileri incelenmiştir. Uzun dönem postoperatif ve preoperatif polisomnografik testler karşılaştırıldığında, Epworth uykululuk ölçeği, uyku latansı, NREM evre I uyku yüzdesi, NREM evre II uyku yüzdesi, NREM evre III uyku yüzdesi, REM yüzdesi, AHIsupin, AHIREM, arousal indeks, REM obstrüktif apne sayısı, NREM obstrüktif apne sayısı, toplam apne süresi, en uzun apne süresi, toplam apne indeksi, REM AI, NREM AI, ortalama mikst apne süresi, NREM hipopne sayısı, toplam hipopne indeksi, REM hipopne indeksi, NREM hipopne indeksi, en düşük O2 satürasyonu yüzdesi, ODI ve ST90 preoperatif döneme göre postoperatif verilerde istatistiksel olarak anlamlı farklı bulunmuştur. 124 hastanın 70'i (%56,4) cerrahi başarı kriterlerini karşılamıştır. Cerrahi başarıyı öngördüren faktörlerin belirlenmesinde bağımsız iki örneklem t testi analiz sonucunda REM yüzdesi, AHI, AHISUPİN, AHINREM, arousal indeks, REM evredeki obstrüktif apne sayısı, NREM evredeki obstrüktif apne sayısı, toplam apne süresi, toplam apne indeksi, NREM AI, ortalama mikst apne süresi, REM mikst apne, en düşük O2 satürasyonu yüzdesi, ortalama O2 desatürasyonu yüzdesi, ODI ve ST90 istatistiksel olarak anlamlı olarak bulunmuştur. Sonuç: OSA oldukça karmaşık ve heterojen bir hastalıktır. Patofizyolojisinin daha iyi anlaşılması ve tanı yöntemlerindeki gelişmeler ile dil kökü bölgesindeki obstrüksiyonların ihmal edilemeyecek düzeyde olduğu görülmüştür. Doğru fenotiplendirme ile glossopitosise bağlı obstruksiyon gözlendiğinde modifiye dil kökü süspansiyonu cerrahisi klasik dil kökü süspansiyonu cerrahisine göre daha az komplikasyon çıkarması, uygulanabilirlik ve maliyet kolaylığı açısından öne çıkmaktadır. Modifiye dil kökü süspansiyonu cerrahisinin uzun dönem etkinliğiyle ilgili sonuçlar, literatürde büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effectiveness of Modified Tongue Base Suspension Surgery in Patients with Obstructive Sleep Apnea Purpose: To investigate the effectiveness of modified tongue base suspension surgery in patients with obstructive sleep apnea. Method: Characteristic and demographic features, preoperative and postoperative polysomnographic values and physical examinations of patients with obstructive sleep apnea at Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Ear, Nose and Throat and Head and Neck Surgery, from 2009 to May 2019, were collected. Results: The preoperative and long-term postoperative polysomnographic data of patients were analyzed. When comparing the long-term postoperative and preoperative polysomnographic tests, statistically significant differences were found in the Epworth Sleepiness Scale, sleep latency, NREM stage I sleep percentage, NREM stage II sleep percentage, NREM stage III sleep percentage, REM percentage, AHIsupine, AHIREM, arousal index, number of REM obstructive apnea, number of NREM obstructive apnea, total apnea duration, longest apnea duration, total apnea index, REM AI, NREM AI, mean mixed apnea duration, NREM hypopnea count, total hypopnea index, REM hypopnea index, NREM hypopnea index, lowest O2 saturation percentage, ODI, and ST90 compared to the preoperative period. 124 patients, 70 of them (56.4%) met the surgical success criteria. Independent two-sample t-test analysis to determine the factors predicting surgical success revealed that REM percentage, AHI, AHISUPIN, AHINREM, arousal index, number of obstructive apneas in REM stage, number of obstructive apneas in NREM stage, total apnea duration, total apnea index, NREM AI, mean mixed apnea duration, mixed apnea in REM stage, lowest O2 saturation percentage, average O2 desaturation percentage, ODI, and ST90 were found to be statistically significant. Conclusion: OSA (Obstructive Sleep Apnea) is a highly complex and heterogeneous disease. With better understanding of its pathophysiology and advancements in diagnostic methods, it has been recognized that obstructions in the tongue base region are significantly relevant. When obstruction related to glossopotosis is observed, modified tongue base suspension surgery stands out compared to classical tongue base suspension surgery in terms of fewer complications, applicability, and cost-effectiveness. The results regarding the long-term effectiveness of modified tongue base suspension surgery are of great significance in the literature.