Atiye dizisinin göstergebilimsel çözümlemesi
Semiotic analysis of Atiye TV series
  1. Tez No: 875525
  2. Yazar: CANSU SÜTCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Radyo-Televizyon, Linguistics, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, yananlam, mit, kültür, medya, Semiotics, connotation, myth, culture, media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dilbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Göstergebilim, anlatı metinlerini incelediği gibi görsel metinleri de inceleyen ve bu metinlerin nasıl yapılandırıldığını araştıran bir yöntembilimdir. Bu çalışmada, günümüz eğilimlerinin de etkisiyle toplumsal yaşamın bir parçası olan dizilerde göstergebilimsel ögelerin nasıl kodlandığı araştırılmıştır. Bu amaçla dijital platformda yayınlanan Atiye dizisinin tüm bölümleri Barthes'ın düzanlam/yananlam ve mit yaklaşımları kullanılarak çözümlenmiştir. Anlam oluşumunda kültürel ögelerin işlevi önemli olduğundan dolayı, bu unsurlar da araştırma sürecine dâhil edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada göstergebilimsel ögeler tespit edilerek, dizinin anlam evreni üzerine odaklanılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle yapılandırılan çalışmada dizinin anlatı yapısı, olay örgüsü ve sembolleri incelenmiş olup derin yapıdaki anlamlar açığa çıkarılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Atiye dizisinin içindeki sembollerin, anlatı yapısının ve olay örgüsünün incelenmesi, dizisinin kültürel anlamlandırılması, yapısal unsurları hakkında derinlemesine bir anlayış elde edilmiştir. Derin yapıdaki anlamlar ortaya çıkarılmış olup, dizide seçilen her bir unsurun başlıca görülen karakter-mekân ilişkilerinin mitler üzerinden birbirini tamamladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında, göstergebilimsel çözümlemenin görsel metinlerin anlamlarını çözümlemek ve kültürel açıdan değerlendirmek için güçlü bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Semiotics is a methodology that examines visual texts as well as narrative texts and investigates how these texts are structured. In this study, it was investigated how semiotic elements are coded in TV series, that are a part of social life, under the influence of today's trends. For this purpose, the first episode of the first season of the Atiye series, published on the digital platform, was analyzed using Barthes' denotation/connotation and myth approaches. Since the function of cultural elements is important in meaning formation, these elements were also included in the research process. In this context, the study focused on the semantic universe of the series by identifying semiotic elements. In the study structured with the qualitative research method, the narrative structure, plot and symbols of the series were examined and the deep meanings were revealed. According to the results of the research, an in-depth understanding of the symbols, narrative structure and plot of the Atiye series, the cultural meaning of the series, and its structural elements were obtained. Deep-structured meanings have been revealed, and it has been concluded that the main character-space relationships of each element selected in the series complement each other through myths. In light of these findings, it shows that semiotic analysis is a powerful tool for analyzing the meanings of visual texts and evaluating them from a cultural perspective.