NATO'nun değişen tehdit algısında terör örgütlerinin yeri: PKK uluslararası terör örgütü özelinde değerlendirilmesi
The place of terrorist organizations in NATO's new perception of threats: PKK international terrorist organization
  1. Tez No: 875567
  2. Yazar: EROL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ ERENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, NATO, Terörizm, El Kaide, PKK, NATO, Cold War, Terrorism, Al-Qaeda, PKK
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde, küresel sistemde Anglo-Amerikan politikalarının askeri hedeflerinin uygulayıcısı olarak kurulan NATO, ilk yapılan anlaşmadan itibaren günümüze kadar birçok değişim göstermiştir. Bu değişimler genel olarak risk ve tehdit algısının değişmesi sebebiyle gerçekleşmekte ve ilgili kurulların hiyerarşik olarak aldıkları kararlar neticesinde, stratejik belgeler ile yapılmaktadır. NATO'nun yayınlamış olduğu belgeler incelendiğinde risk ve tehdit algısındaki değişim görülebilmektedir. Anlaşmadan itibaren,“Sovyetler Merkezli Yapı, Atlantik Bölgesi Dışındaki Bölgesel Ekonomik ve Siyasi Krizlerin Sebep Olduğu Krizler, Fransa'nın Başlattığı Dağılma Riski”; Soğuk Savaş sonrası dönemde“Dağılan Devletler ve Ortaya Çıkan Çatışmalar, Küresel Düzeyde Stratejik Dengenin Bozulması, Terörizm, Siber Saldırılar, İklim Krizi, Küresel Isınma, Göç”olarak kabul edilmektedir. NATO'nun değişen risk algısında terörizm uzun yıllar yer tutsa da 1999'a kadar tehdit olarak kabul edilmemiştir. 11 Eylül Saldırılarının gerçekleşmesi ile ilk defa 5. Madde uygulanmış ve NATO tarafından El Kaide Terör Örgütüne müdahale edilmiştir. Bu değişimde PKK Terör Örgütü gerek NATO gerekse üyelerin çoğunluğu tarafından“Terör Örgütü”olarak kabul edilmesine rağmen bir tehdit olarak kabul edilmemekte ve tedbir getirilmemektedir.
Özet (Çeviri)
In the post-Cold War period, NATO was established as the implementer of the military objectives of Anglo-American policies in the global system and has shown many changes since the first agreement. These changes are generally realised due to the change in the perception of risk and threat, and they are also made through strategic documents due to the decisions made hierarchically by the relevant boards. When the documents published by NATO are analysed, the risk and threat perception change can be seen. Since the Treaty,“Soviet-Centred Structure, Crises Caused by Regional Economic and Political Crises Outside the Atlantic Region, Risk of Disintegration initiated by France”; In the post-Cold War period,“Disintegrating States and Emerging Conflicts, Disruption of Strategic Balance at the Global Level, Terrorism, Cyber Attacks, Climate Crisis, Global Warming, Migration”. Although terrorism had a place in NATO's changing risk perception for many years, it was not recognised as a risk until 1999. With the September 11 attacks, Article 5 was applied for the first time, and NATO intervened against the Al-Qaeda Terrorist Organisation. In this change, although the PKK Terrorist Organisation is accepted as a“Terrorist Organisation”by both NATO and many of its members, it is not accepted as a threat, and no measures can be taken.