Rekabet gücü ekseninde Türkiye ile seçilmiş Uzakdoğu ülkelerinin dış ticaret ve ekonomik büyüme ilişkisi
Relationship between foreign trade and economic growth of Turkey and selected Far East Asian countries in the axis of competitiveness
- Tez No: 875676
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU GÜVENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Ekonomik Büyüme, Rekabet Gücü, Uzakdoğu Ülkeleri, Panel Veri Analizi, Foreign Trade, Economic Growth, Export, Import, Competitiveness, Far East Asian Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki karşılıklı etkileşim gün geçtikçe artmaktadır. Uluslararası ekonomik ilişkiler bakımından önemli bir etken olan bu etkileşimde dış ticaretin rolü büyüktür. Dış ticaretle birlikte ülkeler gelişmiş teknolojileri kendi ülkelerinde kullanabilme fırsatı yakalayabilmektedirler. Böylelikle ülkeler daha fazla mal ve hizmet üretimi elde etmektedirler. Bu anlamda dış ticaret, ülkelerin refahının artırılmasında ve ülke ekonomilerinin büyüme performanslarını etkilemede rol oynayan çok önemli bir parametredir. Dış ticaretteki asıl amaç, ihracatı arttırmak, ithalatı azaltmak ve ekonomik büyümeye katkı sağlamaktır. Dış ticaret, ülkelerin küresel ekonomisinde ve politikasında söz sahibi olması, ekonomik aktörlerinin çıkarlarını zenginleştirmesi ve maksimize etmesi için şarttır. Ekonomik rekabet gücü, uluslararası ticari ilişkilerin en önemli belirleyicisidir. Dış ticareti gelişmiş olan ülkelerin, oldukça yüksek rekabet gücüne sahip olduğu söylenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı ise, uluslararası rekabet gücünü belirleyen unsurları analiz etmek ve bu unsurların Türkiye ile Uzakdoğu ülkelerinden Çin, Güney Kore, Japonya, Singapur, Tayland, Endonezya, Hong Kong ve Malezya'nın ekonomik ilişkilerindeki rolünü ortaya koymaktır. Bu çalışmanın ilk ve ikinci bölümünde dış ticaret ve ekonomik büyüme kavramlarının tanımı, kapsamı, amacı, politikaları ve birbirleri ile olan ilişkileri anlatılmaya çalışılmış, daha sonra üçüncü bölümde Uzakdoğu ülkelerinden seçilmiş 8 ülkenin ekonomik gelişimleri ve Türkiye ile olan ekonomik ilişkileri ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, seçilmiş olan 8 ülkenin dış ticaret verilerini ve ekonomik büyüme verilerini kullanarak panel veri analizi yapılmış ve mevcut olan görünüme yorum getirilmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler ve tablolar yardımıyla rekabet gücü ekseninde Türkiye ve bazı Uzakdoğu ülkelerinin dış ticaret yapıları karşılaştırılarak gelişim süreçleri netleştirilmeye gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization has led to an increase in the mutual interaction between countries. Trade plays a significant role in this interaction, which is an important factor in international economic relations. Through foreign trade, countries can utilize advanced technologies within their own borders, enabling them to produce more goods and services. In this sense, foreign trade is a crucial parameter in enhancing the prosperity of countries and influencing the growth performance of their economies. The primary aim of foreign trade is to increase exports, reduce imports, and contribute to economic growth. Foreign trade is essential for countries to have a voice in the global economy and politics, to enrich and maximize the interests of their economic actors. Economic competitiveness is the most important determinant of international trade relations, and countries with developed foreign trade tend to have high competitive power. The purpose of this study is to analyze the factors determining international competitiveness and to demonstrate their role in the economic relations between Turkey and selected Far East Asian countries, namely China, South Korea, Japan, Singapore, Thailand, Indonesia, Hong Kong, and Malaysia. The first two sections of the study explain the definitions, scope, objectives, policies, and the relationships between foreign trade and economic growth. The third section discusses the economic developments of the selected eight Far East Asian countries and their economic relations with Turkey. In the final section, a panel data analysis is conducted using the foreign trade and economic growth data of the selected countries, and an attempt is made to comment on the current situation.