Bebeklerde aşı enjeksiyonu sırasında shotblocker© ve soğuk masaj uygulamasının ağrı, ağlama süresi ve fizyolojik parametrelere etkisi
Effect of shotblocker© and cold massage application on pain, crying duration and physiological parameters during vaccine injection in babies
- Tez No: 875711
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KÜÇÜK ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağlama süresi, ağrı, aşı, bebek, fizyolojik parametre, shotblocker, soğuk masaj, Crying duration, pain, vaccine, ınfant, physıologıcal parameters, shotblocker, cold massage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı 2-6 aylık bebeklerde DaBT- İPA- Hib aşısı uygulaması sırasında ShotBlocker© ve soğuk masaj uygulamasının ağrı, ağlama süresi ve fizyolojik parametrelere etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize kontrollü deneysel tek kör olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Giresun Güce İlçe Devlet Hastanesi Aile Sağlığı Merkezi'nde araştırmanın yapıldığı tarihler arasından DaBT- İPA- Hib aşısı olmaya gelen 2-6 aylık bebekler oluşturdu. Araştırmanın örneklemini Kasım 2022 – Mart 2024 tarihleri arasında Giresun/Güce İlçe Devlet Hastanesi Aile Sağlığı Birimi'nde DaBT-İPA-Hib aşısı yaptırmaya gelen, araştırmaya katılma kriterlerine uyan, ebeveynleri araştırmaya katılmayı kabul eden 2-6 aylık bebekler oluşturdu. Shotblocker© grubunda 36, soğuk masaj grubunda 36, kontrol grubunda 36 olmak üzere 108 bebek çalışmaya dahil edildi. Araştırma verileri; Bebek Tanıtıcı Bilgi ve İzlem Formu ve FLACC-Ağrı Skalası ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Shapiro-Wilk test istatistiği, tek yönlü ANOVA, Fisher Exact testi, Box's M testi, Mauchly's W test istatistiği ve Levene test istatistiği ve iki yönlü karma ANOVA kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan bebeklerin demografik ve tanıtıcı özellikler bakımından homojen dağılım gösterdiği ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü (p>0.05). Araştırmada DaBT- İPA- Hib aşı uygulaması öncesinde ve sonrasında Shotblocker©, soğuk masaj ve kontrol grupları arasında nabız ve SpO2 ortalamaları incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0.05). Gruplar arası ortalama vücut ısısı ölçüm değerleri ele alındığında ise kontrol grubunda yer alan bebeklerin ortalama vücut ısısı diğer iki müdahale grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük saptandı (p0.05). Sonuç: 2-6 aylık bebeklerde DaBT- İPA- Hib aşısı uygulaması sırasında ShotBlocker© ve soğuk masaj uygulamasının ağrı, ağlama süresi, nabız ve SpO2 parametrelerine etkisinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effect of ShotBlocker and cold massage application on pain, crying duration and physiological parameters during DaBT-IPA-Hib vaccine administration in 2-6 month old babies. Materials and Methods: The study was conducted as a randomised controlled experimental single-blinded study. The population of the research was created by 2-6 month old babies who came to receive DaBT-İPA-Hib vaccination with treatment date options applied at Giresun/Güce District State Hospital Family Health Center.The sample of the study consisted of 2-6-month-old infants who came for DaBT-IPA-Hib vaccination at Giresun/Güce District State Hospital Family Health Unit between November 2022 and March 2024, met the inclusion criteria, and whose parents agreed to participate in the study. A total of 108 infants, 36 in the Shotblocker© group, 36 in the cold massage group, and 36 in the control group, were included in the study. The data were collected with the Infant Introductory Information and Follow-up Form and FLACC-Pain Scale. Descriptive statistics, Shapiro-Wilk test statistic, one-way ANOVA, Fisher Exact test, Box's M test, Mauchly's W test statistic, Levene's test statistic and two-way mixed ANOVA were used to analyse the data. Results: It was observed that the infants participating in the study showed homogeneous distribution in terms of demographic and descriptive characteristics and there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). In the study, no statistically significant difference was observed between the Shotblocker©, cold massage and control groups before and after DaBT- IPA- Hib vaccine administration (p>0.05). When the mean body temperature measurement values between the groups were analysed, the mean body temperature of the infants in the control group was found to be statistically significantly lower than the other two intervention groups (p0.05). Conclusion: It was determined that ShotBlocker© and cold massage application had no effect on pain, crying time, pulse rate and SpO2 parameters during DaBT-IPA-Hib vaccine administration in 2-6-month-old infants.