Sürdürülebilir yerel ekonomik kalkınmanın itici gücü olarak kadının rolü: Şeki uygulaması
The role of women as the driving force of sustainable local economic development: Shegi application
- Tez No: 875715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KUTLUAY TUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın girişimciliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik kalkınma, sürdürülebilir kalkınma, kadın girişimciler, işletme performansı, Şeki, Azerbaycan, Women's entrepreneurship, gender equality, economic development, sustainable development, women entrepreneurs, business performance, Sheki, Azerbaijan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez, sürdürülebilir yerel kalkınma ve kadın girişimciliğinin kesişimini, Azerbaycan'ın Şeki bölgesine odaklanarak incelemektedir. Çalışma, yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınma kavramını ve bunun çevresel ve sosyal kaynakları korurken ekonomik büyümeyi teşvik etmedeki önemini araştırmaktadır. Şeki'nin ekonomik ortamı bağlamında kadın girişimcilerin sürdürülebilir yerel kalkınmayı yönlendirmedeki rolünü, katkılarını, zorluklarını ve fırsatlarını analiz etmektedir. Araştırma, nicel veri analizi ile yerel paydaşlardan elde edilen nitel içgörüleri birleştiren karma bir yöntem kullanmaktadır. Şeki'deki kadın girişimciliğinin mevcut durumunu, sektöre özgü veriler ve eğilimler dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde sunmaktadır. Tez ayrıca bölgede kadın girişimciliğini ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan mevcut destek mekanizmalarını ve politikaları değerlendirmektedir. Temel bulgular, kadın girişimcilerin özellikle tarım, hizmetler ve ticaret gibi sektörlerde Şeki ekonomisine önemli katkısını vurgulamaktadır. Çalışma, kadın girişimcilerin karşılaştığı finansmana erişim, pazar bilgisi ve toplumsal normlar gibi engelleri belirlemektedir. Ayrıca sürdürülebilir kalkınma girişimlerinin yerel topluluklar ve çevre üzerindeki etkisini incelemektedir. Tez, Şeki'de kadın girişimciliğini ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı geliştirmek için stratejiler ve öneriler sunarak sonuçlanmaktadır. Bunlar arasında hedefli destek programları, politika reformları ve yerel yönetim, STK'lar ve özel sektörü içeren işbirlikçi girişimler yer almaktadır. Bu araştırmanın bulguları, kadın girişimcilerin sürdürülebilir yerel kalkınmadaki rolünün daha geniş anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve politika yapıcılar ile kalkınma uygulayıcıları için pratik içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the intersection of sustainable local development and women's entrepreneurship, with a focus on the Sheki region of Azerbaijan. The study explores the concept of sustainable development at the local level and its importance in fostering economic growth while preserving environmental and social resources. It delves into the role of women entrepreneurs in driving sustainable local development, analyzing their contributions, challenges, and opportunities in the context of Sheki's economic landscape. The research employs a mixed-methods approach, combining quantitative data analysis with qualitative insights from local stakeholders. It presents a comprehensive overview of the current state of women's entrepreneurship in Sheki, including sector-specific data and trends. The thesis also evaluates existing support mechanisms and policies aimed at promoting women's entrepreneurship and sustainable development in the region. Key findings highlight the significant contribution of women entrepreneurs to Sheki's economy, particularly in sectors such as agriculture, services, and trade. The study identifies barriers faced by women entrepreneurs, including access to finance, market knowledge, and societal norms. It also examines the impact of sustainable development initiatives on local communities and the environment. The thesis concludes by proposing strategies and recommendations for enhancing women's entrepreneurship and sustainable local development in Sheki. These include targeted support programs, policy reforms, and collaborative initiatives involving local government, NGOs, and the private sector. The findings of this research contribute to the broader understanding of the role of women entrepreneurs in sustainable local development and offer practical insights for policymakers and development practitioners.