Luıgı Boccherını'nın G.2b Do minör viyolonsel sonatının incelenmesi
Examination of Luigi Boccherini's G.2b C minor cello sonata
  1. Tez No: 875731
  2. Yazar: DOĞA SAYĞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. KEREM TİMUR AYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: L. Boccherini, Boccherini'nin müziği, sonat, do minör, viyolonsel, L. Boccherini, Boccherini's music, sonata, c minor, cello
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Luigi Boccherini'nin G.2b Do minör viyolonsel sonatının genel bir bakış açısıyla incelendiği bu çalışmada, Boccherini'nin yaşamı ve müzik stili, sonatlarının genel özellikleri, 18. yüzyılın ikinci yarısında viyolonsel ve yay gelişimi araştırılmış, eserin incelemesi yapılmıştır. Luigi Boccherini'nin viyolonsel sonatlarıyla ilgili Türkçe kaynakların az olması nedeniyle, çalışmanın literatüre Türkçe bir kaynak kazandırması ve bu konuyla ilgilenen müzisyenlere yardımcı olması hedeflenmiştir. Bu çalışmanın amacı Boccherini'nin Do minör viyolonsel sonatının viyolonsel çalım teknikleri açısından incelenmesi ve eseri yorumlamak isteyen viyolonselciler, viyolonsel eğitimcileri ile araştırmacılar için eser ve bestecisi hakkında bilgi sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, in which Luigi Boccherini's C minor cello sonata is analysed from a general point of view, Boccherini's life and musical style, the general characteristics of his sonatas, the development of cello and bowing in the second half of the 18th century are investigated and the work is analysed. Since there are few Turkish sources on Luigi Boccherini's cello sonatas, it is aimed that this study will provide a Turkish source to the literature and help musicians interested in this subject. The aim of this study is to analyse Boccherini's C minor cello sonata in terms of cello playing techniques and to provide information about the work and its composer for cellists, cello educators and researchers who want to interpret the work.