Medya ve siyasi parti metinlerinde çocuğun temsili
Representation of children in media and political party texts
  1. Tez No: 875736
  2. Yazar: EMİNE ARDUÇ KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAĞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Medya, Siyasi Parti, Seçim Beyannameleri, Seçim Bildirgeleri, Parti Programları, Temsil, Children, Media, Political Party, Election Declarations, Party Programs, Representation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Çalışma, medya ve siyaset ilişkisi içerisinde çocukların konumunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Buna göre çalışmada hem medya hem de siyasi parti metinlerinde çocuğun nasıl temsil edildiği, hangi konularla ilişkilendirilerek ele alındığı, politik çekişmelerin nesnesi olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Amaca bağlı olarak araştırmanın örneklemlerini oluşturan medya ve siyasi parti metinleri içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Siyasi parti metinlerinin analizi sonucunda çocukların, parti ideolojisini yansıtacak nüanslar içerecek şekilde ele alındığı belirlenmiştir. Medya metinlerinin analizi neticesinde ise çocukların siyasal aktörler karşısında nesneleştirildiği tespit edilmiştir. Gazeteler, çocuk konulu haberlerde temsil ettikleri siyasi partiyi ön plana çıkartmakta, çocuğun olumsuz olarak haberleştirildiği olayların sorumlusu olarak muhalif partiyi olumsuzlamaktadırlar. Siyasi parti metinlerinde çocuklar, paternalist inşa ile ele alınarak kendileri için iyi olana yetişkinlerin karar verdiği nesnelere dönüştürülmekte ve“muhta町eklinde temsil edilmektedirler. Medya metinlerinde ise konu ile ilgili veya ilgisiz olsun öncelik siyasi aktörlere verilerek çocuklar“politika aksesuarı”ve“haber kancası”şeklinde temsil edilmektedirler. Hem siyasi parti metinlerinden hem de medya metinlerinden çıkan bulgulara göre çocukların ve çocuklar ile ilişkilendirilen konuların, iktidar ve muhalefet arasındaki çatışmalarda kullanılan“ideolojik silahlara”dönüştürüldüğü söylenebilir. Çocuk bireyin politik çekişmelerin taraftarı olacak şekilde ele alınması çocuğa saygı kültürünün medyada ve siyasette kendine yer edinmediğini göstermektedir. Bu durumun aşılmasında, çocuğa saygı kültürünün içselleştirilerek çocuğun çıkar grubu olarak görülmesinin, ideolojinin aktarım aracı veya geleceğin politik taraftarı olarak değerlendirilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to determine the position of children in the relationship between media and politics. Accordingly, the study aims to determine how the child is represented in both the media and political party texts, how they are handled in relation to which issues, and whether they are the object of political conflicts. Depending on the purpose, the media and political party texts, which constitute the samples of the research, were analysed by content analysis method. As a result of the analysis of political party texts, it was determined that children were handled in a way to include nuances that reflected the party ideology. As a result of the analysis of the media texts, it was determined that children were objectified against political actors. Newspapers bring the political party they represent to the forefront in news on children, and negate the opposition party as responsible for the events in which children are negatively reported. In political party texts, children are represented as“destitute”by being handled with paternalistic construction and transformed into objects for which adults decide what is good for them. In media texts, children are represented as“political accessories”and“news hooks”by giving priority to political actors, whether they are related or unrelated to the subject. According to the findings from both political party texts and media texts, it can be said that children and issues associated with children are transformed into“ideological weapons”used in the conflicts between the government and the opposition. The fact that the child is handled in a way to be a supporter of political conflicts shows that the culture of respect for the child has not gained a place in the media and politics. In order to overcome this situation, it is necessary to internalise the culture of respect for the child and prevent the child from being seen as an interest group, as a means of transferring ideology or as a future political supporter.