Z kuşağının yaşam tarzı ve kimlik ve beden inşası: Kötekli örneği
Lifestyle and identity and body construction of generation Z: Case of Kötekli
- Tez No: 875778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kuşak, Z Kuşağı, Kültür, Alt Kültür, Gençlik Kültürü, Tüketim Kültürü, Yaşam Tarzı, Kimlik ve Beden, Generation, Generation Z, Culture, Subculture, Youth Culture, Consumption Culture, Lifestyle, Identity, and Body
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma kuşaklararası tartışmalar ışığında, Z kuşağının toplumsal bağlamını yaşam tarzı, tüketim, beden, kimlik, cinsiyet, beğeni ve kültürel açılardan incelemeyi amaçlamaktadır. Teknoloji yoğun bir alanda var olan Z kuşağı,“internet kuşağı”olarak da adlandırılır. İletişimin yoğun olduğu yeni sosyal alan, yeni kuşağın beğenilerini, günlük pratiklerini, tüketimini ve kimlik oluşumlarını dönüştürerek, önceki kuşaklardan farklı bir kuşak meydana getirmiştir. Dolayısıyla, dijital alanın da etkisi ile Z kuşağının yaşam tarzı ve kimlik inşaları önceki kuşaklardan farklılıklar barındırmaktadır. Ayrıca dijital alan ve mekân üzerinden devam eden sosyal ilişkiler, dijital alan ve mekân üzerinden yürüyen tüketim ilişkilerine de neden olarak, bu kuşağın diğer kuşaklardan farklı bir tüketim kültürü geliştirmesine neden olmaktadır. Bu çalışma, Z kuşağına mensup bireylerin kişilik özelliklerine, yaşam tarzına, kimlik inşalarını gerçekleştirme biçimlerine, tüketim eğilimlerine, boş zaman aktivitelerine, beğeni ve zevklerine odaklanmaktadır. Bu odak noktaları, yaşanmakta olan kültürel ve toplumsal dönüşümleri anlamaya olanak sağlayacaktır. Kuşak kavramı“aşağı yukarı benzer yıllarda doğmuş olan ve aynı dönemin (çağın) koşullarına maruz kalmış olan, bu nedenle benzer sıkıntıları yaşamış, benzer ödevler ile yükümlü olmuş bireyler topluluğu”olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kültür tarihinde ise şu şekilde karşımıza çıkmaktadır;“yeni bir anlayışta ve yeni bir yaşama duygusunda, yeni biçimlerde birleşen, eskiden belirgin çizgilerler ayrılan bireyler topluluğu.”Bu tanımlar, belirli bir yaş aralığında yer alan bireylerin benzer davranış biçimleri sergilediklerini ileri sürmektedir. Diğer taraftan kuşakların bilincine etki eden bazı parametreler bulunmaktadır. Kuşaklar bulundukları toplumdan, yaşadıkları dönemden, deneyimledikleri toplumsal olaylardan ve önceki kuşaklardan etkilenmektedir. Ortak toplumsal alanda yer alan kuşaklar, aynı zamanda ortak bir ekonominin de parçasıdır. Dolayısıyla, kuşaklar ortak bir ekonominin parçası oldukları için ekonominin temeli olan tüketimle de ilişki içerisindedir. Günümüz Z kuşağına mensup bireyler gerek kendilerini ifade etmek gerek belirli bir sosyal çevreye dâhil olmak için tüketim tercihlerini şekillendirmekte ve bu tercihler sosyal medya üzerinden de paylaşılmaktadır. Bu sayede belirli markalar prestij sağlamakta ve belirli yaşam tarzları bu şekilde kurulmakta ve ifade edilmektedir. Mekân üzerinden süren tüketim alışkanlıkları ve bireylerin kendilerini ifade ederken kullandıkları kodlar, yaşam tarzları ile bütünleşmekte ve bireylere kimlik kazandırmaktadır. Bu kodlar giyim tarzları, hobiler, sanat anlayışları (müzik vb.), eğlence anlayışları, çeşitli sembol ve imgeler, vücuda kazınan dövmeler ve takılar gibi birçok şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Bu ilgiler doğrultusunda bu çalışma, Z kuşağı olarak adlandırılan yeni kuşağın yaşam tarzını, kimlik, beden, mekân, tüketim, teknoloji ve sosyal medya parametreleri bağlamında nitel araştırma yöntemlerini kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the social context of Generation Z in terms of lifestyle, consumption, body, identity, gender, taste, and cultural aspects within the framework of intergenerational discussions. Generation Z, also known as the“internet generation,”exists in a technology-intensive environment. The new social space of intense communication has transformed the preferences, daily practices, consumption, and identity formations of the new generation, creating a generation distinct from previous ones. Therefore, the lifestyle and identity constructions of Generation Z, influenced by the digital realm, contain differences from previous generations. Moreover, social relationships continuing through the digital space and place also lead to a unique consumption culture for this generation, intertwining with digital space and place. This study focuses on the personality traits, lifestyle, forms of identity construction, consumption tendencies, leisure activities, preferences, and tastes of individuals belonging to Generation Z. These focal points will provide an opportunity to understand ongoing cultural and social transformations. The concept of generation is defined as“a group of individuals born approximately in the same years and exposed to the conditions of the same period (era), thus having experienced similar difficulties and obligations.”In cultural history, this definition appears as follows:“a group of individuals uniting in a new understanding and sense of life, in new forms, who were previously clearly separated by distinct lines.”These definitions suggest that individuals within a certain age range exhibit similar behavioral patterns. On the other hand, there are parameters that affect the consciousness of generations. Generations are influenced by the society they are part of, the period they live in, the societal events they experience, and the previous generations. Generations, existing in a common societal space, are also part of a common economy. Therefore, generations are interconnected with consumption, which is the foundation of a common economy. Individuals belonging to today's Generation Z shape their consumption preferences to express themselves or to be part of a specific social environment, and these choices are shared on social media. In this way, certain brands gain prestige, and specific lifestyles are established and expressed in this manner. Consumption habits through place and the codes individuals use to express themselves merge with lifestyles and give individuals an identity. These codes manifest in various forms such as clothing styles, hobbies, artistic preferences (music, etc.), entertainment preferences, various symbols and images, tattoos, and jewelry. In line with these interests, this study aims to examine the lifestyle, identity, body, place, consumption, technology, and social media parameters of the new generation called Generation Z, using qualitative research methods.