Tarım kooperatifleri ve sosyal sermaye: Dalbahçe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi örneği
Agricultural co-operatives and social capital: The case of Dalbahçe Agricultural Development Cooperative
  1. Tez No: 875785
  2. Yazar: AYŞEGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN ÇİĞDEM KÖNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Durum Çalışması, Social Capital, Agricultural Development Cooperative, Case Study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kırsal alanlarda geçim kaynaklarının büyük ölçüde tarıma dayalı olması nedeniyle, bireylerin kooperatifleşme yoluyla işbirliği, güven ve sosyal dayanışma içinde bir araya gelmeleri, tarımsal üretimin sürekliliğini sağlamakta ve üreticilerin refahını artırmaktadır. Tarım kooperatifleri, kaynakların etkin kullanımını teşvik ederek, bireysel üreticilerin maruz kaldığı piyasa risklerini azaltmakta ve ekonomik faydaların daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktadır. Bu çerçevede, tarım kooperatiflerin karşılıklı yarar sağlama amacıyla güven temelli ve kolektif eylem beklentisiyle oluşturulmuş ağ yapıları olarak tanımlanması, sosyal sermaye ile tarım kooperatifleri arasındaki ilişkinin incelenmesini ilgi çekici kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kırsal gelişmenin sürdürülebilirliğinde önemli bir rolü olan tarımsal kalkınma kooperatiflerinde sosyal sermayenin nasıl inşa edildiğini ve sosyal sermayenin kooperatif ve kooperatifin bulunduğu yöre üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, belirli bir doğal ortam bağlamında bir olgunun ve buna bağlı insan davranışlarının derinlemesine ve ayrıntılı açıklanması amacıyla durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Bu çerçevede, kooperatif yöneticileri, ortakları, çalışanları ve faydalanıcılarını temsil eden katılımcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeyi desteklemek amacıyla bir diğer ven toplama aracı olarak doğrudan gözlem tekniğinden de faydalanılmıştır. Ayrıca, kırsal alan kalkınmasında ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi ile desteklenmesinde rol oynayan paydaşların görüşlerine başvurmanın araştırmayı güçlendireceği düşüncesiyle, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü'nde Örgütlenme Konu Uzmanı olarak görev yapan iki mühendis ve Turgutlu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde müdür yardımcısı olarak görev yapan kişiler ile görüşülmüştür. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş ve ardından sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since livelihoods in rural areas are largely dependent on agriculture, bringing individuals together in co-operation, trust and social solidarity through co-operatives ensures the continuity of agricultural production and increases the welfare of producers. By promoting the effıcient use of resources, agricultural co-operatives reduce the market risks to which individual producers are exposed and ensure a more equitable distribution of economic benefıts. in this context, the fact that co-operatives are defıned as network structures formed with the expectation of trust-based collective action for mutual benefıt makes it interesting to examine the relationship between social capital and agriculture co-operatives. The purpose of this study is to examine how social capital is built in agricultural development co-operatives, which have an important role in the sustainability of rural development, and the impact of social capital on the co-operative and the region where the co-operative is located. in line with the purpose of the study, the case study method was used to provide an in-depth and detailed explanation ofa phenomenon and related human behaviour in the context of a specifıc natural environment. Within this framework, semi-structured interviews were conducted with participants representing co-operative managers, members, employees and benefıciaries. in addition, two engineers working as Organisation Subject Matter Experts in Manisa Provincial Directorate of Agriculture and Forestry Rural Development and Organisation Branch Directorate and two assistant managers in Turgutlu District Directorate of Agriculture and Forestry were interviewed, as it was thought that consulting the views of stakeholders who play a role in the development of rural areas and the development and support of cooperatives would strengthen the research. The data obtained from the interviews were analysed by descriptive analysis method and then the results were evaluated.