Okul müdürlerinin görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları problemler ve çözümlerine dair yaklaşımları
Problems encountered by school principals while performing their duties and their approaches to solutions
  1. Tez No: 875786
  2. Yazar: MEHMET ŞANLIDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürleri, Eğitim Yönetimi, Liderlik, School Principals, Educational Management, Leadership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu nitel araştırma, okul müdürlerinin eğitim kurumlarını yönetme sürecinde karşılaştıkları çeşitli problemleri ve bu problemlere yönelik geliştirdikleri çözüm yollarını anlamayı amaçlamaktadır. Çağdaş eğitim ortamlarında liderlik rolü üstlenen okul müdürleri, karmaşık ve dinamik bir ortamda kararlar almak, öğrenci başarısını artırmak, öğretmen memnuniyetini sağlamak ve eğitim kalitesini yükseltmek gibi çeşitli görevlerle karşı karşıyadır. Katılımcı nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. İçerik analizi, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlemler aracılığıyla toplanan veriler için kullanılmıştır. Bu bulgular, okul müdürlerinin öğretmen ve öğrenci ilişkileri, eğitim politikalarının uygulanması, bütçe yönetimi ve öğrenci başarısını artırmaya yönelik stratejik planlama gibi konularda sıklıkla karşılaştıkları sorunları vurgulamaktadır. Müdürler, bu zorluklara yönelik çözümler geliştirirken liderlik becerilerini, iletişim yeteneklerini ve takım çalışması becerilerini kullanmaktadırlar. Araştırma, okul yönetimindeki pratik sorunlara ışık tutarak, okul müdürlerinin karşılaştıkları zorluklara etkili çözümler geliştirebilmeleri için yönetim becerilerini artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, eğitim alanında liderlik ve yönetim pratiğine katkıda bulunmayı hedeflemekte ve gelecekteki araştırmalara yönelik temel bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative research aims to understand the various problems that school principals encounter in the process of managing educational institutions and the solutions they develop for these problems. School principals, who assume a leadership role in contemporary educational environments, face various tasks such as making decisions in a complex and dynamic environment, increasing student success, ensuring teacher satisfaction and improving the quality of education. This research was conducted using participatory qualitative research methods. Data collected through semi-structured interviews and observations were examined with content analysis. The focus of the research is the problems that school principals encounter while performing their daily duties and how they approach these problems. The findings highlight the challenges school principals often face in matters such as budget management, teacher and student relations, implementation of educational policies, and strategic planning to increase student achievement. Principals use their leadership skills, communication abilities, and teamwork skills when developing solutions to these challenges. The research sheds light on practical problems in school management and offers suggestions to increase the management skills of school principals so that they can develop effective solutions to the challenges they face. This study aims to contribute to leadership and management practice in the field of education and provides a basic framework for future research.