Bilgi paylaşımının örgütsel yaratıcılığa etkisinde örgütsel iklimin aracı rolü: Hizmet sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The mediator role of organizational climate in the effect of knowledge sharing on organizational creativity: A research on service sector employees
  1. Tez No: 875797
  2. Yazar: ABDULLAH AFFAN BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Paylaşımı, Örgütsel Yaratıcılık, Örgüt İklimi, Yapısal Eşitlik Modeli, Knowledge Sharing, Organizational Creativity, Organizational Climate, Structural Equation Modelling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Rekabetin yoğun olduğu sektörlerde işletmeler için verimlilik ve farklılaşma hayatta kalabilmek adına öncelikli konular arasında yer almaktadır. Sahip olunan her kaynaktan en üst düzeyde faydalanabilmek ve yeni değerler üretebilmek günümüz işletmelerinin sahip oldukları insan kaynağına daha fazla önem vermesi ve üzerinde düşünmesinin önünü açmıştır. Bu anlamda literatürde ihtiyaca karşılık gelecek birçok çalışma yapılmış, çalışanların ve neticesinde tüm örgütün nasıl daha fazla değer üretebileceği araştırmaların konusu olmuştur. Bilgi paylaşımı, çalışanların daha yaratıcı davranışlar sergileyebilmesi adına önemli bir araç olarak literatürde yer alan çalışmalarda incelenmiş, sektör bazında küçük farklılıklar olmakla birlikte nihayetinde örgütsel yaratıcılığa etkisinin olumlu olduğu görülmüştür. Örgütsel yaratıcılığa etki eden bilgi paylaşımı ve diğer tüm faktörlerin örgütün içerisinde bulunduğu çevresel ve karakteristik şartlar olarak nitelendirebileceğimiz örgüt ikliminden hangi yönde ve nasıl etkilendiği ise literatürde henüz üzerinde yeterli çalışma yapılmış alanlar arasında yer almamaktadır. Hizmet sektörü üzerinde yapılan çalışmalarda örgüt iklimi rolünün detaylı olarak ele alınmaması bu araştırmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, İstanbul ili hizmet sektöründe yer alan 587 çalışana yönelik bilgi paylaşımının örgütsel yaratıcılığa etkisinde örgüt ikliminin aracı rolünü yapısal eşitlik modeli ile belirlemektir. Araştırmada, bağımlı değişken örgütsel yaratıcılık, bağımsız değişken bilgi paylaşımı ve aracı değişken örgüt iklimi olarak ele alınmış ve ilişkisel tarama modeli yapılmıştır. Uygulanan YEM analizi neticesinde bilgi paylaşımının örgütsel yaratıcılığı 0.521br artırıcı anlamlı etkiye sahip, aynı zamanda örgüt ikliminin örgütsel yaratıcılığı 0.550br artırıcı anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Devamında bootstrap analizi yapılarak örgüt ikliminin bilgi paylaşımı ve örgütsel yaratıcılık arasındaki aracılık rolünün anlamlılığının test edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda bootstrap standardize edilmiş değer aralıklarında sıfır bulunmadığı, dolayısıyla anlamlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In sectors characterized by intense competition, productivity and differentiation are among the primary concerns for businesses to survive. The imperative to maximize utilization of available resources and generate new value has led contemporary enterprises to place greater emphasis on and contemplate their human capital. Accordingly, numerous studies in the literature have been conducted to address how employees and consequently entire organizations can contribute to generating more value. Knowledge sharing has been examined as a significant tool in the literature to foster more creative behaviors among employees, with studies indicating its positive impact on organizational creativity, albeit with minor sector-specific variations. However, there remains a dearth of research on how factors influencing organizational creativity, including knowledge sharing, are affected by the organizational climate, which can be characterized as the environmental and characteristic conditions within the organization. The lack of detailed examination of the role of organizational climate in studies focusing on the service sector constitutes the primary motivation for this research. The aim of the study is to determine the mediating role of organizational climate in the relationship between knowledge sharing and organizational creativity using structural equation modeling among 587 employees in the service sector in Istanbul. In the study, organizational creativity is treated as the dependent variable, knowledge sharing as the independent variable, and organizational climate as the mediating variable, and a relational survey model is employed. The results of the analysis using Structural Equation Modeling (SEM) indicate that knowledge sharing has a significant positive effect on organizational creativity with a beta value of 0.521br. Additionally, it was found that organizational climate also has a significant positive effect on organizational creativity with a beta value of 0.550br. Subsequently, bootstrap analysis was conducted to test the significance of the mediating role of organizational climate between knowledge sharing and organizational creativity. The analysis revealed that the standardized bootstrap confidence intervals did not contain zero, indicating significance.