PİKTES öğretmenlerinin hayat bilgisi dersinde yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution suggestions of PIKTES teachers in life science course
- Tez No: 875798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PİKTES, yabancı uyruklu öğrenci, hayat bilgisi, PIKTES, foreign students, life science
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi (PIKTES+)'nde görev yapan öğretmenlerin hayat bilgisi dersinde yaşadıkları problemlerin belirlenmesi ve problemlere ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yönteminin tercih edildiği bu çalışmada tipik durum örnekleme yöntemi ile birlikte 21 öğretmenin görüşleri alınmıştır. Elde edilen öğretmen görüşleri doğrultusunda PİKTES öğretmenlerinin hayat bilgisi dersinde karşılaştıkları sorunların temelinde öğrencilerin dil yetersizliğinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin hayat bilgisi dersi kazanımlarını gerçek hayata uyarlamada zorluk yaşamalarında materyal eksikliğinin ve kültürel farklılıkların etkili olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda yabancı uyruklu öğrencilerin okula uyum problemlerinin bulunması da hayat bilgisi dersinde zorlanmalarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the problems encountered by the teachers working in the project of supporting inclusive education for children in the Turkish education system (PIKTES+) in the life science course and to develop solution suggestions for the problems. In this study, in which the case study method, one of the qualitative research methods, was preferred, the opinions of 21 teachers were taken with the typical case sampling method. In line with the opinions of the teachers, it is understood that students' language deficiency is at the root of the problems encountered by PIKTES teachers in the life science course. In addition, it is understood that the lack of materials and cultural differences are effective in students' difficulties in adapting the life studies course outcomes to real life. At the same time, the fact that foreign students have problems of adaptation to school also affects their difficulties in the life studies course.