Diyabetik- obez hastalarda leptin ile ilişkili yolakların araştırılması
Investigation of leptin-related pathways in diabetic - obese patients
  1. Tez No: 875816
  2. Yazar: KÜBRA TAZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF FUNDA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Obezite, LEPTİN, LECT2, ELISA, SNCA, Diabetes, Obesity, LEPTIN, LECT2, ELISA, SNCA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Obezite, günümüze kadar ulaşan önemli ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada ciddi, ekonomik, sosyal sorunlar ve sağlık sorunlarına neden olan Tip 2 diyabet gibi birçok metabolik ve kardiyovasküler bozuklukla ilişkilidir. Leptin (LEP), vücutta önemli bir rol oynayan hormondur, iştahın düzenlenmesinde kritik bir rolü vardır. Vücut ağırlığının düzenlenmesine yardımcı olur. Lökosit hücresinden türetilen kemotaksin 2 (LECT2), orijinal olarak yeni bir nötrofil kemotaktik proteinin taranması sürecinde tanımlanan bir salgı proteinidir. LECT2'nin karaciğerdeki yağ değişikliklerini ve insülin direncini azalttığı gösterilmiş olmasına rağmen, LECT2'nin yağ hücrelerinde inflamasyon ve insulin sinyalleşmesi üzerindeki etkileri henüz açıklığa kavuşturulmamıştır. Alfa-sinüklein (SNCA) pankreasta da tanımlanmıştır ve bu proteinin, insülin sekresyonu üzerinde fonksiyonel olarak bir fren görevi gördüğü gösterilmiştir; bu nedenle diyabette, salgı granülleri ile alfa-sinüklein etkileşimi aşırı hale geldiğinde, insülin sekresyonunu tehlikeye atabilmektedir. Bildiğimiz ve araştırdığımız kadarıyla leptin ve leptinle ilgili yolaklarda LECT2 ve alfa-sinüklein etkisi henüz çalışılmamıştır. Yapmış olduğumuz çalışma ile bu ilişkiyi aydınlatmayı amaçladık. 42 diyabetik-obez, 42 sağlıklı kontrol grubundan aldığımız serum örneklerinden LEP, LECT2 ve SNCA düzeylerini ELİSA yöntemiyle analiz ettik ve TANİTA-MC780MA kullanarak kişilerin klinik özelliklerini belirledik. Çalışma sonucunda elde ettiğimiz veriler ile LEP, LECT2 ve SNCA düzeylerinde çalışma ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, klinik farklılıklara göre anlamlı sonuçlar elde ettik. Bu bağlamda çalışmamızın literatüre ve diyabetik-obez hastalardaki klinik seyre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Obesity is an important and global public health problem that extends to caries. It is associated with many metabolic and cardiovascular disorders such as Type 2 diabetes, which causes serious economic, social and health problems around the world. Leptin (LEP) is a hormone that plays an important role in the body, it has a critical role in regulating excitement. It helps regulate body weight. Leukocyte cell-derived chemotaxin 2 (LECT2) is a secretory protein originally identified in the process of screening for a novel neutrophil chemotactic protein. Although LECT2 has been shown to reduce liver fat capacity and insulin resistance, the availability of LECT2 in fat capacity and its effects on insulin signaling have not yet been elucidated. Alpha-synuclein (SNCA) is also found in the pancreas and this protein functions as a brake on insulin secretion; therefore, in diabetes, when alpha-synuclein radiation to secretory granules becomes excessive, it can compromise insulin secretion. The effects of LECT2 and alpha-synuclein on leptin and leptin-related pathways that we know and research have not yet been studied. We aimed to shed this bright light with our work. The results of 42 diabetic-obese and 42 healthy control groups were analyzed by the ELISA method for LEP, LECT2 and SNCA levels from serum samples and we determined the clinical characteristics of the person using TANITA-MC780MA. With the data obtained from the study, significant results were found at LEP, LECT2 and SNCA levels between the study and control groups according to age, gender and clinical changes. In this context, we think that our study will contribute to the literature and the clinical course of diabetic-obese patients.