Servikal intraepitelyal neoplazi şiddetinin HPV viral yükü ile olan ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between severity of cervical intraepithelial neoplasia and HPV viral load
- Tez No: 875887
- Danışmanlar: PROF. DR. FİSUN VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Servikal İntraepitelyal Neoplazi, HPV, Viral Yük, HPV aşısı, Cervical IntraepithelialNeoplasia, HPV, Viral Load, HPV vaccine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada HPV ve Servikal İntraepitelyal Neoplazi tespit edilmiş hastalarda , hastaların sahip oldukları HPV viral yükü ile CIN gelişimi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2018-2023 yıllarında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri kolposkopik biyopsi uygulanmış kadınlarla gerçekleştirildi. Çalışmaya koşulları sağlayan 150 hasta dahil edilmiştir. Hastalara ait verilere hasta dosyalarından veya hastane elektronik sisteminden ulaşıldı. Hastaların demografik verileri, var olabilecek bulaşıcı hastalık değerleri, servikal patoloji sonuçları, HPV viral yük değerleri eş zamanlı olarak incelendi. Bulgular: HPV genotipi yüksek riskli olan grupta parite sayısı veküretajoranı HPV genotipi diğer olan gruptan anlamlı (p10 olan gruplar arasında HPV genotipi, sitoloji sonucu anlamlı (p>0.05) farklılık göstermemiştir. HPV viral yükü≤10 ve >10 olan gruplar arasında servikal biyopsi sonrası patoloji sonucu anlamlı (p>0.05) farklılık göstermemiştir. Hastaların sahip oldukları HPV viral yükleri ile yaş , bulaşıcı hastalık, sezaryen öyküsü, kronik hastalık öyküsü ve servikal intraepitelyal neoplazi şiddetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre HPV viral yük hastalığın şiddeti ile orantılı değildir. Genç yaş kadınlarda yüksek riskli HPV prevalansı fazladır. Bu durum gençlerde HPV aşılamasının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle her bir HPV genotipi ve viral yük ile ilgili yapılacak geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Inthisstudy, weaimedtoinvestigate the relationshipbetween HPV viral load and the development of Cervical IntraepithelialNeoplasia (CIN) in patientsdiagnosedwith HPV and CIN. Materials and Methods: Ourstudywasconductedwithwomenaged 18 and abovewhopresentedto the Department of Obstetrics and Gynecology at T.C. HealthSciencesUniversity Haydarpaşa Numune Training and ResearchHospital and underwentcolposcopicbiopsybetween 2018 and 2023. A total of 150 patientswho met the studycriteriawereincluded. Dataregardingpatientswereobtainedfrommedicalrecordsor the hospitalelectronicsystem. Demographicinformation of the patients, possibleinfectiousdiseasevalues, cervicalpathologyresults, and HPV viral loadvalueswereconcurrentlyexamined. Findings:In the groupwithhigh-risk HPV genotypes, the paritynumber and rate of cervicalcurettageweresignificantlylower (p0.05) in HPV genotype and cytologyresultsbetweengroupswith HPV viral load ≤10 and >10. Similarly, therewasnosignificantdifference (p>0.05) in post-cervicalbiopsypathologyresultsbetweengroupswith HPV viral load ≤10 and >10. Therewasnostatisticallysignificantrelationshipbetween HPV viral load, age, infectiousdiseasehistory, cesareansectionhistory, chronicdiseasehistory, and severity of cervicalintraepithelialneoplasiaamong the patients. Results :Accordingto the studyfindings, HPV viral load is not proportionalto the severity of the disease. Primary and secondarypreventivemeasuresarecrucial for preventingcervicalcancers. The studyresultsindicate a higherprevalence of high-risk HPV in youngwomen, emphasizing the importance of HPV vaccination in thisagegroup. Althoughthisstudydid not find a relationshipbetween viral load and severity of cervicaldysplasia, comprehensivestudiesfocusing on each HPV genotype and viral loadareneeded.