Servikal HPV enfeksiyonu olan hastalarda HPV viral yükü ve klinik parametreler arasındaki ilişki
The relationship between HPV viral load and clinical parameters in patients with cervical HPV infection
  1. Tez No: 1000904
  2. Yazar: GÜLTEN NİLDA NALBANT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BABÜR KALELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, viral yük, damlacık dijital PCR, ddPCR, servikal intraepitelyal neoplazi, HSIL, servikal enfeksiyon, risk faktörleri, HPV, viral load, droplet digital PCR, ddPCR, cervical intraepithelial neoplasia, HSIL, cervical infection, clinical parameters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Servikal HPV Enfeksiyonu Olan Hastalarda HPV Viral Yükü ile Klinik Parametreler Arasındaki İlişki Dr. Gülten Nilda NALBANT Human papillomavirüs (HPV), dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olup özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin persiste olması, servikal intraepitelyal neoplazi ve servikal kanser gelişiminde temel belirleyicidir. Son yıllarda HPV viral yükünün enfeksiyonun biyolojik davranışını yansıtabileceği ve prekanseröz lezyonların öngörülmesinde kullanılabilecek potansiyel bir belirteç olabileceği ileri sürülmüş olsa da, literatürdeki bulgular arasında belirgin tutarsızlıklar mevcuttur. Bu çalışma, servikal HPV enfeksiyonu olan hastalarda HPV viral yükü ile klinik ve demografik parametreler arasındaki ilişkinin damlacık dijital PCR (ddPCR) yöntemi kullanılarak değerlendirilmesini amaçlamıştır. Çalışmaya HPV 16 ve/veya HPV 18 pozitifliği saptanan toplam 97 hasta dahil edilmiştir. Viral yükler ddPCR yöntemi ile mikrolitre başına kopya sayısı şeklinde nicel olarak belirlenmiş, ayrıca HPV genotip dağılımı ve koenfeksiyon varlığı değerlendirilmiştir. HPV 16 en sık görülen genotip olup HPV 18 pozitif olgularda koenfeksiyon oranları anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Patolojik değerlendirmesi tamamlanan 86 hastanın %23,3'ünde HSIL tespit edilmiş, ancak HPV viral yükü ile HSIL varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Yaş, sigara kullanımı ve birden fazla cinsel partner öyküsü gibi bilinen risk faktörlerinin de viral yük düzeyleri üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, tek zamanlı viral yük ölçümünün servikal lezyon şiddetini öngörmede sınırlı bir değere sahip olduğunu ve viral yükün biyolojik, immünolojik ve moleküler mekanizmalarla şekillenen çok boyutlu bir parametre olduğunu göstermektedir. ddPCR yöntemi düşük kopya sayılarının güvenilir biçimde ölçülmesini sağlayarak viral yük değerlendirmesinde önemli bir teknik üstünlük sunmaktadır. Viral yükün klinik kullanımına yönelik daha güçlü kanıtlar elde edilebilmesi için geniş örneklemli ve uzunlamasına tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between HPV Viral Load and Clinical Parameters in Patients with Cervical HPV Infection Dr. Gülten Nilda NALBANT Human papillomavirus (HPV) is the most common sexually transmitted infection worldwide, and persistent high-risk HPV types play a central role in the development of cervical intraepithelial neoplasia and cervical cancer. HPV viral load has been proposed as a potential biomarker reflecting the biological behavior of infection; however, current evidence remains inconsistent. This study aimed to evaluate the relationship between HPV viral load and clinical parameters in patients with cervical HPV infection using the droplet digital PCR (ddPCR) method. A total of 97 patients with HPV 16 and/or HPV 18 positivity were included. Viral loads were quantified as copies per microliter using ddPCR, and HPV genotype distribution and coinfection patterns were assessed. HPV 16 was the most frequently detected genotype, while HPV 18–positive cases exhibited higher coinfection rates. Among 86 patients with available histopathological evaluation, 23.3% were diagnosed with high-grade squamous intraepithelial lesions (HSIL). However, no statistically significant association was found between HPV viral load and the presence of HSIL. Furthermore, common clinical risk factors—including age, smoking status, and history of multiple sexual partners—did not show significant associations with viral load levels. These findings indicate that single-time viral load measurement may have limited predictive value for determining cervical lesion severity and that viral load dynamics are influenced by complex biological mechanisms rather than behavioral factors alone. The ddPCR technique offers high analytical sensitivity, enabling accurate quantification even at low copy numbers. Larger, longitudinal studies incorporating serial measurements are needed to clarify the diagnostic and prognostic utility of HPV viral load in clinical practice.