İstanbul il hakem klasmanında bulunan futbol hakemlerinin rekreasyon faaliyetlerine katılımını engelleyen faktörlerin yaşam doyumuna etkisi
The effect of factors preventing football referees in İstanbul provincial referee classification from participating in recreational activities on life satisfaction
  1. Tez No: 875888
  2. Yazar: HAMİ GÖKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hakem, İl Hakemi, Futbol, Futbol Hakemi, İstanbul, Yaşam Doyumu, Rekreasyon, Doyum, Serbest Zaman, Referee, Provincial Referee, Football, Football Referee, Istanbul, Life Satisfaction, Recreation, Satisfaction, Leisure Time
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İstanbul'da İl Hakemi Klasmanında Bulunan Futbol Hakemlerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Engelleyen Faktörlerin Yaşam Doyumuna Etkisinin İncelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; Araştırma ilişkisel tarama modeli olarak tasarlanmıştır ve İstanbul'da bulunan İl Hakemleri ile sınırlandırılmıştır. 328'i Erkek 25'i kadın olmak üzere toplam 353 il hakemi klasmanındaki futbol hakemine Türkçe uyarlaması Gürbüz ve ark. (2012), tarafından yapılan Alexandris ve Carroll (1997), tarafından geliştirilen“Serbest Zaman Engelleri Ölçeği-18 (SZEÖ)”ve Diener ve ark. (1985) tarafından bireylerin yaşamlarından aldıkları doyumu belirlemek amacıyla geliştirilen yaşam doyum ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu soruları anket yoluyla sorulmuştur. Araştırmacı tarafından oluşturulan anket formunda ise hakemlere yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve kaç yıldır hakemlik yaptıkları soruları sorulmuştur. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 21.0 programından yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler olan aritmetik ortalama, frekans, standart sapma ve yüzde değerlerine bakılmıştır. Araştırmada kullanılan Serbest Zaman Engelleri Ölçeği ve Yaşam Doyum Ölçeğinden elde edilen verilerin normal dağılım analizi yapılmış olup, analizi sonucunda verilerin basıklık (kurtosis) ve çarpıklık (skewness) değerleri hesaplanmıştır.Normal dağılım analizi sonucunda araştırma ölçeğinden elde edilen çarpıklık ve basıklık değerleri -2 ile +2 aralığının dışındadır. Buna göre elde edilen verilerin normal dağılım göstermediği kabul edilmiş olup, bağımsız gruplar arası karşılaştırmalarda parametrik olmayan testler kullanılmıştır. İkili karşılaştırmalar için Mann-Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalar için ise Kruskal Wallis testi yapılmıştır. Araştırmaya katılan il hakemi klasmanındaki futbol hakemlerinin rekreasyon faaliyetlerine katılmalarını engelleyen unsurlar ve yaşam doyum düzeyi ile ilgili ölçeklerden Elde edilen verilere göre futbol hakemlerinin serbest zaman engelleri ile ilgili algı düzeyleri x=3,33±0,32 ortalama ile önemli düzeyindedir. Ölçeğin genel ortalamasında da alt boyutlarında da genel olarak bu düzeyde bir sonuç alınmıştır.İl Hakemi klasmanındaki futbol hakemlerinin yaşam doyumu ile ilgili algılarına bakıldığında ise x=2,04±1,11 ortalama elde edilmiş olup, yaşam doyumlarının düşük düzeyde (katılmıyorum düzeyinde) olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was conducted to examine the effect of the factors that prevent the participation of football referees in the provincial referee classification in Istanbul in recreational activities on life satisfaction; The research was designed as a relational screening model and was limited to Provincial Referees located in Istanbul. A total of 353 football referee in the provincial referee class, 328 of them male and 25 female, were adapted to Turkish by Gürbüz et al. (2012), made by Alexandris and Carroll (1997), developed by the“Free Time Barriers Scale-18 (SEÖ)”and Diener et al. The life satisfaction scale developed by (1985) in order to determine the satisfaction that individuals receive from their lives and the information form questions created by the researcher were asked through a questionnaire. In the questionnaire form created by the researcher, the referees were asked questions about age, gender, education level, income level and how many years they have been arbitrating. SPSS 21.0 program was used to analyze the data collected in the study. In the analysis of the research data, descriptive statistics such as arithmetic mean, frequency, standard deviation and percentage values were used. The data obtained from the Leisure Time Barriers Scale and Life Satisfaction Scale used in the study were analyzed for normal distribution, and kurtosis and skewness values were calculated as a result of the analysis.As a result of the normal distribution analysis, the skewness and kurtosis values obtained from the research scale are outside the December range of -2 to +2. Accordingly, it was accepted that the obtained data did not show a normal distribution, and non-parametric tests were used in independent intergroup comparisons. Dec. The Mann-Whitney U test was used for binary comparisons and the Kruskal Wallis test was used for multiple comparisons. According to the data obtained from the scales related to the factors preventing the football referees in the provincial referee classification from participating in recreational activities and the level of life satisfaction, the perception levels of football referees about leisure time obstacles are significant with a mean of x=3,33±0,32. A result at this level was obtained in the general average and sub-dimensions of the scale. When the perceptions of football referees in the Provincial Referee classification about life satisfaction were examined, a mean of x=2.04±1.11 was obtained and it was concluded that their life satisfaction was at a low level (at the level of disagree).