Erken başlangıçlı epileptik ensefalopatilerinin genetik etiyolojisinin mevcut klinik ekzom dizileme verileriyle değerlendirilmesi
Evaluation of the genetic etiology of early-onset epileptic encephalopathies using current clinical exome sequencing data'
  1. Tez No: 875913
  2. Yazar: MUSTAFA YAKUBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUNİS DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Epileptik ensefalopati, Epilepsi, Genetik, Epileptic encephalopathy, Epilepsy, Genetic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Epileptik ensefalopati (EE), epileptiform anormalliklerin serebral fonksiyonda progresif bozukluğa neden olduğu bir grup nörolojik hastalıktır. Bu durum tekrarlayan klinik nöbetlerle birlikte erken infantil dönemde belirgin interiktal Epileptiform deşarjlarla karakterizedir. Bu hastalıklar genellikle çocukluk döneminde başlar ve etkilenen çocukların beyinleri, dirençli epileptik aktivite nedeniyle normalden farklı bir şekilde gelişir ve genellikle farklı psikiyatrik komorbiditeler eşlik edebilir. EE'ler, yapısal beyin defektleri veya kalıtsal metabolik bozukluklarla bağlantılı olabileceği gibi, patojenik gen mutasyonları sonucunda da meydana gelebilir. Yapılan araştırmalar, epilepsi gen panelinin genel tanı oranının %15 ila %48 arasında olduğunu göstermiştir. EE'lerin tanısı ve yönetimi karmaşık olabilir ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirebilir. EE'lerin gelişimsel gecikme veya entelektüel yetersizlik ile ilişkili genetik temellerinin belirlenmesi, tanı koyma, antikonvülzan tedaviyi optimize etme ve hastalık prognozunu iyileştirme açısından değerlidir. Bu çalışma, epileptik ensefalopati tanısıyla başvuran 71 hasta klinik bulguları ve genetik sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde 26 hastada (%37) epileptik ensefalopatiyi açıklayabilen bir varyant tespit edilirken geriye kalan 45 hastada (%63) ise herhangi bir varyant saptanmamıştır. Toplam 22 farklı gende 32 varyant tespit ettik. Hastaların nöbet başlangıç yaşı 1 gün ile 4 yıl arasında değişirken, ortalama 13,74 ay olarak hesaplanmıştır. Ailede nöbet öyküsü bulunan hasta sayısı 36 (%51) iken, bulunmayan hasta sayısı ise 35 (%49) olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada epileptik ensefalopati hastalarının klinik semptomlarını ve moleküler özelliklerini inceleyerek, hastalığın genotip-fenotip korelasyonu ortaya koymayı hedefledik.
Özet (Çeviri)
Epileptic encephalopathy (EE) is a group of neurological disorders where epileptiform abnormalities lead to progressive disturbances in cerebral function. This condition is characterized by recurring clinical seizures along with prominent interictal epileptiform discharges in early infancy These disorders typically begin in childhood, and the brains of affected children develop differently than normal due to resistant epileptic activity, often accompanied by various psychiatric comorbidities. EEs can occur as a result of structural brain defects, inherited metabolic disorders, or pathogenic gene mutations. Research has shown that the overall diagnostic yield of epilepsy gene panels ranges from 15% to 48%. The diagnosis and management of EEs can be complex and may require a multidisciplinary approach. Identifying the genetic basis associated with developmental delay or intellectual disability in EE is fundamental for diagnosis, optimizing anticonvulsant therapy, and improving disease prognosis. In this study, 71 patients presenting with a diagnosis of epileptic encephalopathy were retrospectively examined for clinical findings and genetic results. After conducting the analysis, we observed that in 26 patients (37%), at least one variant explaining epileptic encephalopathy was identified, whereas no variant was detected in the remaining 45 patients (63%). We identified a total of 32 variants in 22 different genes. The onset age of seizures ranged from 1 day to 4 years, with a mean of 13.74 months. Among the patients, 36 (51%) had a family history of seizures, while 35 (49%) did not. In this study, we aimed to explore the clinical symptoms and molecular findings of patients diagnosed with epileptic encephalopathy to elucidate the genotype-phenotype correlation of the disease.