Erken başlangıçlı epileptik ensefalopatili olguların klinik ve genetik değerlendirilmesi
Clinical and genetic evaluation of early onset epileptic encephalopathy cases
- Tez No: 683498
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İNCECİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epileptik ensefalopati, hedefli gen paneli, tanısal değer, Epileptic encephalopathy, targeted gene panel, diagnostic value
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Epileptik ensefalopati, bilişsel, davranışsal ve diğer beyin fonksiyonlarının ilerleyici olarak bozulmasına yol açan epileptik sendromlar olarak tanımlanmaktadır. Çocukluk çağında bu bozukluklar gelişim sürecinde azalma veya kazanılmış beyin fonksiyonlarının kaybına neden olmaktadır. Son yıllarda etiyopatogenezde genetik nedenler daha sık saptanmaya başlanmıştır. Patojenik gen mutasyonları, belirgin genetik kalıtım paternleri veya akrabalık olmadığında bile epileptik ensefalopati gelişiminde rol oynayabilir. Hastalarda fenotip-genotip ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Nöroloji Departmanında klinik ve laboratuvar olarak erken başlangıçlı epileptik ensefalopati ön tanısı konulan 37 hastadan erken başlangıcı epileptik ensefalopati için tasarlanmış olan çoklu yeni nesil dizileme paneli ile 51 gen çalışıldı. Çalışma için hastalarda saptanan nedensel varyantlar (patojenik, olası patojenik ve VUS) incelendi. Hastaların fenotip-genotip ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların ön tanıları West sendromu (n=24), sınıflandırılmamış erken başlangıçlı epileptik ensefalopati (n=8), Ohtahara sendromu (n=1), erken miyoklonik epilepsiydi (n=4). 37 hastanın 10'unda (% 27) mutasyon tespit edilemedi. Hastaların 5'inde (% 13,5) patojenik varyant saptandı. 5 hastada (% 13,5) olası patojen, 7 (% 19) hastada patojenitesi kesin olmayan varyant (VUS) tespit edildi. 10 hastada klinik önemi bilinmeyen değişiklikler saptandı. Toplamda 17 (% 45,9) hastada nedensel varyant (patojenik, olası patojenik ve VUS) tespit edildi. Bu çalışmada, bilinen 51 epileptik ensefalopati geni içeren hedefli gen paneli analiziyle belirlenen tanısal değer % 27 (P, OP) ve % 45,9'dur(P, OP ve VUS). Sonuç: Çalışmamızda saptanan tanısal değer % 27 (P, OP) ve % 45,9 (P, OP ve VUS) olup, erken başlangıçlı epileptik ensefalopati hastalarının tanısında hedefli gen paneli analizlerinin kullanıldığı son çalışmalarla uyumlu bulunmuştur. Hedefli gen paneli, genotip-fenotip korelasyonları kurmayı sağladığından ve tedaviye yön verdiğinden dolayı erken başlangıçlı epileptik ensefalopati hastaları için pratik bir tanı aracı olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Epileptic encephalopathy is defined as epileptic syndromes that cause progressive impairment of cognitive, behavioral and other brain functions. In childhood, these disorders cause a decrease in the developmental process or loss of acquired brain functions. In recent years, genetic causes have begun to be detected more frequently in etiopathogenesis. Pathogenic gene mutations may play a role in the development of epileptic encephalopathy even in the absence of obvious genetic inheritance patterns or kinship. It was aimed to investigate the phenotype-genotype relationship in patients. Method: In the study, 51 genes were studied with a multiple new generation sequencing panel designed for early onset epileptic encephalopathy among 37 patients who were clinically and laboratory pre-diagnosed with early onset epileptic encephalopathy in the Pediatric Neurology Department of Çukurova University Faculty of Medicine, Balcalı Hospital. For the study, causal variants (pathogenic, possibly pathogenic, and VUS) detected in patients were examined. The phenotype-genotype relationship of the patients was evaluated. Results: The preliminary diagnoses of the patients included in the study were West syndrome (n = 24), unclassified early-onset epileptic encephalopathy (n = 8), Ohtahara syndrome (n = 1), and early myoclonic epilepsy (n = 4). Mutation could not be detected in 10 (27 %) of 37 patients. Pathogenic variant was detected in 5 (13,5 %) of the patients. Possible pathogen was detected in 5 patients (13,5 %), and variant with uncertain pathogenicity (VUP) in 7 (19 %) patients. Changes of unknown clinical significance were detected in 10 patients. The causal variant (pathogenic, possible pathogenic and VUP) was detected in 17 (45,9 %) patients in total. In this study, the diagnostic value determined by targeted gene panel analysis containing 51 known epileptic encephalopathy genes was 27 % (P, PP) and 45,9 % (P, PP and VUP). Conclusion: The diagnostic value found in our study was 27 % (P, PP) and 45,9 % (P, PP, and VUP), and was consistent with recent studies using targeted gene panel analyzes in the diagnosis of patients with early onset epileptic encephalopathy. The targeted gene panel is seen as a practical diagnostic tool for early-onset epileptic encephalopathy patients, as it enables genotype-phenotype correlations and guides treatment.