Öğretmen adayları için çokkültürlü duyarlılık ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation of the multicultural sensitivity scale for pre-service teachers: A validity and reliability study
  1. Tez No: 875921
  2. Yazar: EDA ÇİNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA HAN ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Öğretmen adayları, Ölçek uyarlaması, Multiculturalism, Pre-service teachers, Scale adaptation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, çokkültürlülük üzerine öğretmen adaylarının görüşlerini incelemeye yönelik olarak yapılmıştır. Çalışmada bir arada yaşadığımız sosyal grupların giderek çeşitlenmesi ve eğitime yansımaları hakkında öğretmen adaylarının duyarlılıkları ele alınmaktadır. Etnik kimliklere ve yerel kültür öğelerine gündelik hayatta ya da okulda geleceğin eğitimcilerinin nasıl yaklaştığı, kültürlerle iç içe yaşamayı destekleyen veya buna karşı olan düşünce biçimleri iki farklı bakış açısına dair maddeler üzerinden ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı; Ruales, Ağırdağ ve Petegem (2020) tarafından öğretmen adaylarına yönelik geliştirilen“Çokkültürlü Duyarlılık Ölçeği (Multicultural Sensitivity Scale)”nin Türkçe'ye uyarlanması ve uyarlanan ölçek maddeleri ile öğretmen adaylarının toplum içerisindeki çeşitli etnik kimliklere ve sosyal gruplara yönelik duyarlılık düzeylerini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, örneklemi ise Eğitim Fakültesi öğretmen adayı öğrenciler oluşturmaktadır. Uygulama öncesinde ölçekte yer alan maddeler uzman görüşleri doğrultusunda Türkçeye çevrilmiş, daha sonra yine uzman görüşleri alınarak Türk dili ve kültürüne uygunlukları açısından değerlendirilmiştir. Sonrasında açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile ölçeğin analizi sağlanmıştır. Gerekli analizler tamamlandıktan sonra öğretmen adaylarına ölçeğin son şekli uygulanarak çokkültürlülüğe yönelik duyarlılıkları çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler cinsiyet ve bölüm değişkenine bağlı olarak anlamlı farklılık göstermekte, sınıf düzeyine göre ise farklılaşma göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to obtain the views of pre-service teachers on multiculturalism. The study focuses on the positive or negative attitudes of teacher candidates about the increasing diversification of the social groups we live with and its reflections on education. How future educators approach ethnic identities and local cultural elements in daily life or at school, and the ways of thinking that support or oppose living together with cultures are discussed through items from two different perspectives. The purpose of this study is to adapt the“Multicultural Sensitivity Scale”developed by Ruales, Ağırdağ, and Petegem (2020) for pre-service teachers into Turkish and to determine the extent to which pre-service teachers' behaviors and attitudes towards social groups belonging to various ethnic identities in society are moderate or rejecting with the adapted scale items. This research covers the data obtained in terms of teachers' views on the adapted scale items on multiculturalism. In the study, firstly, the items in the scale were translated into Turkish in line with expert opinions, and then they were evaluated in terms of their suitability for Turkish language and culture by taking expert opinions again. Afterwards, the scale was analyzed with exploratory and confirmatory factor analyses. After the necessary analyses were completed, the final version of the scale was applied to pre-service teachers and their sensitivity towards multiculturalism was examined according to various variables. The population of the study was Çanakkale Onsekiz Mart University and the sample consisted of pre-service teacher students at the Faculty of Education.