Serum spondin-2 düzeyinin, mesane tümörü tanısı ve patolojik evresi ile ilişkisi var mıdır?
Is there a relationship between serum spondin-2 levels and the diagnosis and pathological stage of bladder tumors?'
- Tez No: 875920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: mesane kanseri, kasa invaziv olmayan mesane kanseri, kasa invaziv mesane kanseri, spondin-2, bladder cancer, non-muscle invasive bladder cancer, muscle invasive bladder cancer, spondin-2
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Ekstrasellüler matriks proteini olan spondin-2; farklı karsinom çeşitlerinde farklı düzeylerde eksprese edilmektedir. Kliniğimize primer mesane tümörü tanısıyla başvuran hastalardaki, serum spondin-2 düzeyi ile mesane tümörü ve mesane tümörünün patolojik evreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022 - Ekim 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Polikliniği'ne hematüri veya başka bir şikayet ile başvuran, uygulanan endoskopik prosedürler ile mesane tümörü tanısı konulan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 275 gönüllü hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara uygulanan transüretral mesane tümörü rezeksiyonu (TUR-MT) sonrası; patolojik evresi Düşük malign potansiyelli ürotelyal neoplazi, Ta veya T1 olarak raporlananlar kasa invziv olmayan mesane kanseri (KİOMK) ve T2 olarak raporlananlar ise kasa invaziv mesane kanseri (KİMK) olarak kabul edilmiştir. Kontrol grubu olarak; farklı nedenlerle polikliniğe başvuran, endoskopik prosedürler ile tedavi olan ve endoskopik inceleme ile mesane tümörü olmadığı kanıtlanmış, çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 75 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Toplamda 350 katılımcıyla çalışma gerçekleştirilmiştir. Hasta ve kontrol grubunda; serum spondin-2 düzeyi başta olmak üzere tümör histopatolojisi, boyutu ve sayısı, sigara kullanımı, hemogram, kan üre azotu ve kreatinin değerleri, metastaz ve hidronefroz durumları tespit edilerek karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Yaş ile serum spondin-2 düzeyi arasında ilişki olmadığı görülmektedir (p=0.266). Cinsiyete göre medyan serum spondin-2 düzeyleri farklılık göstermemekteydi (Kadınlarda 209,01 pg/mL, erkeklerde 220,34 pg/mL, p=0,804). Serum spondin-2 düzeyinin medyan değeri; çalışmaya dahil edilen tüm hastalar için 219,38 pg/mL, hasta grubu için 220,10 pg/mL ve kontrol grubu için 210,18 pg/mL olarak hesaplandı (p=0,58). KİMK grubunda medyan serum spondin-2 düzeyi 240,45 pg/mL ve KİOMK grubunda ise 205,83 pg/mL olup, KİMK grubunda serum spondin-2 düzeyinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,001). Mesane kanseri hastaları tümör boyutuna göre sınıflandırıldığında; tümör boyutu ≥ 3 cm hasta grubunda medyan serum spondin-2 düzeyinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi (Tümör boyutu < 3cm: 180,91 pg/mL, tümör boyutu ≥ 3 cm : 228,61 pg/mL, p=0,015). Tümör sayısı ile serum spondin-2 düzeyi arasında ilişki bulunamamıştır (p=0,893). Çalışmamızda lenf nodu veya visseral organ metastazı olan mesane kanseri hastalarının medyan spondin değeri (267,94 pg/mL), metastazı olmayan mesane kanseri hastalarının medyan spondin değerinden (218,08 pg/mL) daha yüksek olsa da bu farklılık anlamlı bulunmamıştır (p=0,088). Bununla birlikte hasta grubu; KİOMK hastaları, metastaz olmayan ve olan KİMK hastaları olarak olarak 3 gruba ayrılıp yapılan karşılaştırmada ise hastaların serum medyan spondin değerlerinde anlamlı bir farklılık gözlenmektedir (p=0,003). Alt grup analizlerde; KİMK grubunda olup metastaz gözlenen hastalarda medyan serum spondin-2 düzeyinin, KİMK grubunda olup metastaz gözlenmeyen ve metastazlı hasta bulunmayan KİOMK hasta grubuna göre anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0,029 ve p=0,040). Hasta grubu içerisinde mesane kanserinin kas tabakasına invaze olma durumuna göre serum spondin-2 düzeyine ait kesim noktasını belirleyebilmek için ROC analizi gerçekleştirilmiştir. Serum spondin-2 seviyesinin >173,85 pg/mL olması durumunda ROC eğrisi altında kalan alan AUC = 0,63 (duyarlılık %87,32, özgüllük %38,73, J=0,26, p173,85 pg/mL düzeyinin, mesane kanserinin kas tabakasını invaze olmasıyla ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Literatürde spondin-2 ile ilgili sınırlı sayıda çalışma mevcuttur ve bu çalışmalarda karmaşık sonuçlar elde edilmiştir. Mesane kanseri ile Spondin-2 düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırdığımız çalışmamızda mesane kanserinde spondin-2 seviyesi yüksek olsa da kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak tedavi protokolünü değiştiren, hastaların sağkalımını etkileyen en önemli faktör olan kas invazyonu olan hastalarda Spondin-2 seviyesi, kas invazyonu olmayan hastalara göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Bu durum serum spondin-2 düzeyinin mesane kanseri hastalarında evrelemenin öngörülmesinde bir rol alabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Spondin-2, an extracellular matrix protein, is expressed at different levels in different types of carcinomas. We aimed to investigate the relationship between serum spondin-2 levels and bladder tumor and pathological stages of bladder tumor in patients admitted to our clinic with a diagnosis of primary bladder tumor. Materials and Methods: Between January 2022 and October 2023, 275 volunteer patients who presented to the Urology Outpatient Clinic of Health Sciences University Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital with hematuria or any other complaint, were diagnosed with bladder tumor by endoscopic procedures and met the inclusion criteria were included in the study. After transurethral bladder tumor resection (TUR-TM), patients whose pathologic stage was reported as urothelial neoplasia with low malignant potential, Ta or T1 were considered as non-muscle invasive bladder cancer (NMIBC) and those who were reported as T2 were considered as muscle invasive bladder cancer (MIBC). As a control group, 75 people who applied to the outpatient clinic for different reasons, who were treated with endoscopic procedures and who were proven to have no bladder tumor by endoscopic examination and who met the inclusion criteria were included in the study. In total, the study was conducted with 350 participants. Serum spondin-2 level, tumor histopathology, tumor size and number, smoking, hemogram, blood urea nitrogen and creatinine values, metastasis and hydronephrosis were determined and compared in the patient and control groups. Results: There was no correlation between age and serum spondin-2 levels (p=0.266). Median serum spondin-2 levels did not differ according to gender (209.01 pg/mL in women, 220.34 pg/mL in men, p=0.804). There was no difference between smoking and serum spondin-2 levels among all participants (p=0.96). The median serum spondin-2 level was 219.38 pg/mL for all patients included in the study, 220.10 pg/mL for the patient group and 210.18 pg/mL for the control group (p=0.58). The median serum spondin-2 level was 240.45 pg/mL in the MIBC group and 205.83 pg/mL in the NIMBC group, and the serum spondin-2 level was significantly higher in the MIBC group (p=0.001). When bladder cancer patients were classified according to tumor size, it was determined that the median serum spondin-2 level was significantly higher in the tumor size ≥ 3 cm patient group (Tumor size < 3cm : 180.91 pg/mL, tumor size ≥ 3 cm : 228.61 pg/mL, p=0.015). No correlation was found between tumor number and serum spondin-2 level (p=0.893). In our study, although the median spondin value of bladder cancer patients with lymph node or visceral organ metastasis (267.94 pg/mL) was higher than the median spondin value of bladder cancer patients without metastasis (218.08 pg/mL), this difference was not significant (p=0.088). However, a significant difference was observed in the median serum spondin values of the patients when the patient group was divided into 3 groups as NMIBC patients, MIBC patients without metastasis and MIBC patients with metastasis (p=0.003). In subgroup analyses, the median serum spondin-2 level was significantly higher in patients with metastasis in the MIBC group compared to the MIBC group with no metastasis and NMIBC group with no metastasis (p=0.029 and p=0.040). ROC analysis was performed to determine the cut-off point of serum spondin-2 level according to the invasion of bladder cancer into the muscle layer in the patient group. The area under the ROC curve for a serum spondin-2 level >173.85 pg/mL was calculated as AUC = 0.63 (sensitivity 87.32%, specificity 38.73%, J=0.26, p173.85 pg/mL was associated with bladder cancer invading the muscle layer. Conclusion: There are limited number of studies on spondin-2 in the literature and these studies have yielded mixed results. In our study, in which we investigated the relationship between bladder cancer and Spondin-2 level, although Spondin-2 level was high in bladder cancer, no significant difference was found between the control group. However, Spondin-2 level was found to be significantly higher in patients with muscle invasion, which is the most important factor that changes the treatment protocol and affects the survival of patients, compared to patients without muscle invasion. This suggests that serum spondin-2 level may play a role in the prediction of staging in bladder cancer patients.