Kollar arası kan basıncı farkı olan hipertansiyon hastalarında aortik intima media kalınlığı ve serum CTRP 3 düzey arası ilişki
Relationship between aortic intima media thickness and serum CTRP 3 levels in hypertension patients with interarm blood pressure differences
  1. Tez No: 875969
  2. Yazar: TUĞBA NUR BÜYÜKŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ ERDEM SÜMBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, end-organ hasarı, serum CTRP3 düzeyi, IMK, Hypertension, end-organ damage, serum CTRP3 level, IMT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Hipertansiyon (HT) kardiyak, serebral ve vasküler komplikasyonlara sebep olarak hedef organ hasarı yapabilmektedir. HT hastalarının takiplerinde değerlendirilen iki kol arası kan basıncı farkı (IABPD) saptanması hedef organ hasarının başladığını gösteren parametrelerden biri olarak değerlendirilmektedir. Aortik İntima Media Kalınlığının (AIMK) kardiyovasküler hastalıklarda aterosklerozun bir öngörücüsü olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. CTRP 3 düzey ölçümü ile son dönemde yapılan çalışmalar bu parametrenin kardiyovasküler sistem üzerinde çeşitli biyolojik etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Biz de çalışmamızda iki kol arası kan basıncı farkı olan veya olmayan hipertansiyon grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasındaki hipertansiyona bağlı hedef organ hasarını gösteren IMK ve serum CTRP 3 düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerine 10.04.2023-01.09.2023 tarihleri arasında herhangi bir şikayetle başvuran, 18 yaş ve üzeri olup çalışma için onam veren çalışmaya katılmaya engel kronik hastalık veya metabolik problemi olmayan 200 hipertansif hasta alındı ayrıca kontrol grubu olarak 100 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta gruplarında A-IMK ve CTRP 3 düzeyinin karşılaştırılmasında kontrol grubu ve kollar arası basınç farkı olmayan hasta grubunda A-IMK 'nın ve CTRP 3 ' ün istatistiksel olarak benzer olduğu görülürken kollar arası basınç farkı yüksek olan grupta A-IMK 'nın istatistiksel olarak daha yüksek, CTRP-3' ün ise daha düşük olduğu saptandı. IABPD>10 mmHg olan hasta grubunda A-IMK ile korelasyon gösteren parametreler kullanılarak yapılan regresyon analizinde CTRP 3' ün bağımsız değişken olduğu saptandı. Sonuç: Aterosklerozun ve end organ hasarının belirteci olan A-IMK ve CTRP3 düzeyinin IABPD>10 mmHg olan hasta grubunda farklı olması bize hastaların kardiyovasküler risk durumunu kollar arası kan basıncı ölçümü yapılarak gösterebileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Aims: Hypertension (HT) can lead to target organ damage such as cardiac, cerebral, and vascular complications. The inter-arm blood pressure difference detected during follow-up of hypertensive patients is considered a parameter indicating the onset of target organ damage. Aortic Intima Media Thickness (IMT) has been shown in studies to predict atherosclerosis in cardiovascular diseases. Recent studies on C1q/TNF-related protein 3 (CTRP3) have demonstrated its various biological effects on the cardiovascular system. In our study, we aimed to investigate the relationship between IMT and serum CTRP3 levels, which indicate hypertension-related target organ damage, in hypertensive patients with or without inter-arm blood pressure difference compared to a healthy control group. Materials and Methods: We included 200 hypertensive patients aged 18 and above who presented to the Internal Medicine outpatient clinics of Health Sciences University Adana City Training and Research Hospital with any complaint between April 10, 2023, and September 1, 2023, and who did not have chronic diseases or metabolic problems that would interfere with the study. Additionally, 100 healthy volunteers were included as a control group. Results: In the comparison of A-IMT and CTRP3 levels among the patient groups included in the study, it was observed that in the control group and the group without inter-arm pressure difference, A-IMT and CTRP3 levels were statistically similar, whereas in the group with high inter-arm pressure difference, A-IMT was statistically higher and CTRP3 levels were statistically lower. Regression analysis using parameters correlating with A-IMT in the patient group with inter-arm pressure difference > 10 mmHg showed that CTRP3 was an independent variable. Conclusion: The difference in A-IMT and CTRP3 levels in the patient group with inter-arm pressure difference > 10 mmHg suggests that the cardiovascular risk status of patients could be indicated through inter-arm blood pressure measurement.