Ergenlik dönemi sporcularda morfolojik özelliklerin fonksiyonel hareket (FMS) skorları üzerindeki etkilerinin çoklu regresyon analizi ile incelenmesi
Examining the effects of morphological characteristics on functional movement (FMS) scores in adolescent athletes using multiple regression analysi̇s
- Tez No: 876025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi, fonksiyonel hareket skorları (FMS), Fonksiyonel Hareket Skorları (FMS), Antropometrik Özellikler, Adolescence, Functional Movement Scores (FMS), Anthropometric Characteristics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı, ergenlik dönemi sporcuların antropometrik özelliklerinin fonksiyonel hareket skorları (FMS) üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Araştırmaya Kırıkkale ilindeki bir özel okulda 12-14 yaş aralığındaki lisanslı 176 sporcu (89 kız ve 87 erkek) katılmıştır. Sporcuların yaş gruplarına göre dağılımı şu şekildedir: 12 yaş kategorisinde 54, 13 yaş kategorisinde 67, 14 yaş kategorisinde ise 55 sporcu yer almıştır. Sporcuların antropometrik özellikleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, VKİ ve vücut yağ oranı) ile fonksiyonel özellikleri (sağ ve sol el kavrama, dikey sıçrama, esneklik ve denge testleri) ölçülmüştür. Antropometrik özelliklerin incelenmesinde, yaş arttıkça boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve VKİ değerlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Vücut yağ oranı ise yaş arttıkça artma eğilimi göstermektedir. Cinsiyetler arasında antropometrik özelliklerde anlamlı bir fark bulunmamıştır, ancak kızların vücut yağ oranının belirgin olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Fonksiyonel özellikler incelendiğinde, cinsiyetler arasında belirgin farklılıklar gözlemlenmiştir. Erkeklerin yatay sıçrama testinde daha başarılı olduğu, kızların ise esneklik ve denge testlerinde daha üstün olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, yaşın fonksiyonel hareket skorları üzerinde etkili olduğu ve bazı testlerde yaşla birlikte artış gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, ergenlik dönemi sporcularının antropometrik özellikleri ve fonksiyonel hareket skorları arasında belirgin ilişkilerin olduğu ve bu faktörlerin sporcu performansını etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, sporcuların fiziksel gelişimlerini izlemek ve antrenman programlarını uyarlamak için önemli bir rehber sağlamanın yanında antrenman programlarında bu özelliklerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların sporcuların fonksiyonel hareket kapasitelerini artırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of anthropometric characteristics on functional movement scores (FMS) of adolescent athletes. A total of 176 licensed students (89 girls and 87 boys) aged 12–14 years old from a private school in Kırıkkale province participated in the study. The distribution of the participants according to age groups is as follows: 54 students in the 12 age category, 67 students in the 13 age category, and 55 students in the 14 age category. Anthropometric characteristics (height, body weight, BMI, and body fat percentage) and functional characteristics (right and left hand grip, vertical jump, flexibility, and balance tests) were measured. In the anthropometric characteristics, it was observed that height, body weight, and BMI increased with increasing age. Body fat tends to increase with age. There was no significant difference in anthropometric characteristics between genders, but girls had a significantly higher body fat percentage. When functional characteristics were analyzed, significant differences were observed between genders. It was determined that boys were more successful in the horizontal jump test, while girls were superior in flexibility and balance tests. In addition, it was observed that age had an effect on functional movement scores and increased with age in some tests. As a result, it was concluded that there are significant relationships between anthropometric characteristics and functional movement scores of adolescent athletes, and these factors affect athlete performance. These findings provide an important guide for monitoring the physical development of athletes and adapting training programs, and it is thought that studies aimed at improving these characteristics in training programs can increase the functional movement capacity of athletes.