1927 senesi zirai tahriri neticeleri
Results of agricultural testimony of 1927
- Tez No: 876114
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarım Sektörü, 1927 Zirai Tahriri, Türkiye, Agricultural Sector, 1927 Agricultural Testimony, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışması, 1927 senesinde Türkiye'de gerçekleştirilen Zirai Tahrir sonuçlarını analiz etmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra tarım sektöründe yaşanan değişimler ve bu değişimlerin ekonomiye olan etkileri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, 1927 Zirai Tahrir verilerini kullanarak Türkiye'nin tarımsal üretim yapısını, üretim miktarlarını, kullanılan tarım tekniklerini ve çiftçilerin sosyo-ekonomik durumlarını detaylı bir şekilde ortaya koymaktır. 1927 Zirai Tahriri, Cumhuriyet tarihinin ilk kapsamlı tarım sayımı olması sebebiyle büyük öneme sahiptir. Bu çalışma, tarım sektöründeki değişimlerin ve gelişmelerin anlaşılmasına katkı sağlayarak, bu dönemde alınan tarımsal politikaların etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, öncelikle 1927 Zirai Tahriri'nin tarihsel bağlamını ele almakta ve bu tahririn nasıl ve neden gerçekleştirildiğini açıklamaktadır. Ardından, tahrir sonuçları detaylı bir şekilde analiz edilmekte ve bu sonuçların tarım sektörü üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Çalışmanın sonunda, 1927 Zirai Tahriri'nin Türkiye tarım politikaları ve ekonomik gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkileri değerlendirilmektedir. Çalışma kapsamında, tarım üretim miktarları, kullanılan tarım teknikleri, çiftçilerin sosyo-ekonomik durumu ve tarım sektörü ile ilgili diğer önemli veriler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, 1927 Zirai Tahriri'nin tarım sektöründeki dönüşümü anlamak için önemli bir kaynak olduğunu ve bu verilerin günümüz tarım politikalarının şekillendirilmesinde kullanılabileceğini göstermektedir. 1927 yılına ait tarım verileri, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin ekonomik ve sosyal yapısını anlamak için kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, çalışma sadece tarihsel bir analiz sunmakla kalmayıp, aynı zamanda tarım politikaları ve uygulamaları için de güncel bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the results of the Agricultural Testimony conducted in Turkey in 1927. It examines the changes in the agricultural sector following the declaration of the Republic and the economic impacts of these changes. The aim of the study is to utilize the data from the 1927 Agricultural Testimony to comprehensively present Turkey's agricultural production structure, production quantities, agricultural techniques used, and the socio-economic status of farmers. The 1927 Agricultural Testimony holds significant importance as it represents the first comprehensive agricultural survey in the history of the Republic. This study aims to contribute to the understanding of the changes and developments in the agricultural sector by evaluating the effects of agricultural policies implemented during this period. The thesis first addresses the historical context of the 1927 Agricultural Testimony, explaining how and why it was conducted. Subsequently, the results of the census are analyzed in detail, and the impacts of these results on the agricultural sector are discussed. In the conclusion, the long-term effects of the 1927 Agricultural Testimony on Turkish agricultural policies and economic development are evaluated. The study examines and assesses agricultural production quantities, agricultural techniques used, the socio-economic status of farmers, and other important data related to the agricultural sector. The findings of the study demonstrate that the 1927 Agricultural Testimony is a crucial resource for understanding the transformation in the agricultural sector, and that these data can be used to shape current agricultural policies. The agricultural data from 1927 are critical for understanding the economic and social structure of the Republic-era Turkey. Therefore, the study not only provides a historical analysis but also serves as a contemporary guide for agricultural policies and practices.