Kitâbü'l-Himme'nin metni ve tahlili
Kitâb al-Himma's text and analysis
  1. Tez No: 876143
  2. Yazar: EBRU TATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Ârif, Ebu'l-Kâsım el-Ârif, Kitâbü'l-Himme, Sufism, Ârif, Ebu'l-Kâsım el-Ârif, Kitabü'l-Himma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kitâbü'l-Himme'nin Metni ve Tahlili Ebru TATLI Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslâm Bilimleri Ana Bilim Dalı Temel İslâm Bilimleri Programı Bu çalışma, Ebu'l-Kâsım el-Ârif'e ait olduğu tespit edilen Kitâbü'l-Himme isimli eserin Arapça tahkikli metnini ortaya çıkarmayı ve tahlilini içermektedir. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm, iki ek ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin konusu, önemi, amacı ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde, öncelikle Ebu'l-Kâsım el-Ârif'in kim olduğu tespit edilmeye çalışılmış, ardından Kitâbü'l-Himme adlı kitabın yazma nüshaları hakkında bilgi verilerek metnin genel tanıtımı yapılmış ve kaynakları ele alınmıştır. İkinci bölümde, Kitâbü'l-Himme'de ele alınan konular çeşitli başlıklar altında tasnif edilerek değerlendirilmiştir. Ek bir ve ek iki kısımlarında, Kitâbü'l-Himme'nin Arapça metnine ve Türkçe tercümesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Kitâb al-Himma's Text and Analysis Ebru TATLI Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Basic Islamic Sciences Basic Islamic Sciences of Program This study includes revealing and analyzing the Arabic text of the work named Kitâbü'l-Himma, which was determined to belong to Ebu'l-Kâsım el-Ârif. Our study consists of an introduction, two main chapters, two appendices and a conclusion. In the introduction part, the subject, importance, purpose and method of the thesis are included. In the first chapter, first of all, it was tried to determine who Ebu'l-Kâsım el-Ârif was, then, by giving information about the manuscripts of the book called Kitâbü'l-Himma, a general introduction of the text was made and its sources were discussed. In the second part, the topics discussed in Kitâbü'l-Himma were classified and evaluated under various headings. In appendix one and appendix two, the Arabic text and Turkish translation of Kitâbü'l-Himma are included.