Türkiyede lojistik köylerin gelişimi; Bilecik (Bozüyük) lojistik köy örneği
The development of logistics vilages in Türkiye: the case of Bilecik (Bozüyük) logistics vilage
- Tez No: 876247
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik köyler, Bilecik-Bozüyük lojistik köyü, Çevre ve sürdürülebilirlik, SWOT analiz, Logistics, Logistics villages, Bilecik-Bozüyük logistics village, Environment and sustainability, SWOT analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Küreselleşen dünyada, rekabetçi bir ortamda başarılı olmak için işletmelerin lojistik süreçlerini etkin bir şekilde yönetmeleri ve tedarik zincirlerini optimize etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, lojistik köyler, işletmelere rekabet avantajı sağlayarak, maliyetleri düşürmeye, verimliliği artırmaya ve müşteri memnuniyetini yükseltmeye yardımcı olan önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. Lojistik köyler, depolama, nakliye, dağıtım ve diğer lojistik hizmetleri sunan, entegre bir lojistik merkez görevi görerek, işletmelerin lojistik operasyonlarını daha verimli ve etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar. Türkiye, jeopolitik konumu ve gelişmekte olan ekonomisiyle lojistik sektörü için önemli bir merkezdir. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bir köprü konumunda bulunan Türkiye, küresel ticaret akışlarında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin lojistik sektörünün gelişimi, ülkenin ekonomik büyümesi ve rekabet gücünün artırılması için büyük önem taşımaktadır. Bu Tez çalışması, Türkiye'deki lojistik köylerin gelişimi ve Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü örneği üzerinden bir analiz sunmaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye'deki lojistik köylerin mevcut durumunu ve gelecek potansiyelini değerlendirmek, Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü'nün güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditlerini belirlemek ve bu tesisin bölgedeki lojistik faaliyetlere olan etkisini incelemektir. Bu Tez çalışmasının teorik kısmında öncelikle lojistik kavramı ve lojistik köylerin önemi ele alınarak, Türkiye'deki lojistik sektörünün genel durumu ve lojistik köylerin gelişimi incelenmiştir. Ardından, çalışmanın uygulama kısmında Bilecik'te faaliyet gösteren işletmelerin yetkilileriyle görüşme yapılarak, Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü'nün SWOT analizi yapılmıştır. Bu tesisin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri belirlenmiştir. Bu analiz, bölgenin lojistik kapasitesini artırmak ve verimliliği sağlamak için stratejik öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak, yapılandırılmış anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma örneklemini, Bilecik Bozüyük Lojistik Köyüne hizmet veren işletmeler ve sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin yetkilileri oluşturmaktadır. Çalışmada, ayrıca Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü'nün bölgedeki işletmelere olan etkisi ve bu tesisin gelecekteki potansiyeli değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki lojistik sektörünün gelişimi ve lojistik köylerin önemi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın sonuçları, lojistik sektörü paydaşlarına, yerel yönetimlere ve ilgili kurumlara yol gösterici nitelikte olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, it is of great importance for enterprises to effectively manage their logistics processes and optimize their supply chains in order to succeed in a competitive environment. In this context, logistics villages stand out as an important tool that helps to reduce costs, increase efficiency and increase customer satisfaction by providing a competitive advantage to enterprises. Logistics villages serve as an integrated logistics center providing storage, transportation, distribution and other logistics services, enabling enterprises to manage logistics operations more efficiently and effectively. Turkey is an important center for the logistics sector with its geopolitical location and developing economy. As a bridge connecting Europe and Asia, Turkey plays an important role in global trade flows. Therefore, the development of Turkey's logistics sector is of great importance for the country's economic growth and increasing its competitiveness. This thesis study provides an analysis on the development of logistics villages in Turkey and the example of Bilecik Bozüyük Logistics Village. The aim of the study is to evaluate the current situation and future potential of logistics villages in Turkey, to determine the strengths and weaknesses, opportunities and threats of Bilecik Bozüyük Logistics Village and to examine the impact of this facility on logistics activities in the region. In the theoretical part of this thesis, first of all, the concept of logistics and the importance of logistics villages were discussed, and the general situation of the logistics sector in Turkey and the development of logistics villages were examined. Then, in the application part of the study, a SWOT analysis of the Bilecik Bozüyük Logistics Village was conducted by interviewing the officials of the enterprises operating in Bilecik. The strengths and weaknesses, opportunities and threats of this facility have been identified. This analysis aims to develop strategic proposals to increase the logistics capacity of the region and ensure efficiency. The qualitative method was used in this thesis study. As a data collection technique, structured survey technique was applied. The sample of the research consists of the enterprises serving the Bilecik Bozüyük Logistics Village and the officials of the enterprises operating in the industrial zone. In the study, the impact of Bilecik Bozüyük Logistics Village on the enterprises in the region and the future potential of this facility were also evaluated. This study provides important information about the development of the logistics sector in Turkey and the importance of logistics villages. The results of the study will be of a guiding nature for logistics sector stakeholders, local governments and relevant institutions.