Lojistik köyler ve bir uygulama
Freight villages and an application
- Tez No: 341226
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Köyler, Kentsel Lojistik, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Logistic Village, Urban Logistic, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Küreselleşmeyle birlikte artan ticaret ve rekabet koşullarıyla birlikte lojistik faaliyetlerin önemi hızla artmakta ve lojistik sektörü Dünyada ve Türkiye'de her geçen gün daha fazla gelişen bir sektör haline gelmektedir. Bu gelişmelerle birlikte lojistik faaliyetlerle ilgili tüm hizmetlerin en iyi şekilde verildiği yük merkezlerinin belli noktalarda oluşturulması, taşımacılık kalitesinin, verimliliğinin en iyi hale getirilmesi, kentsel lojistikten kaynaklanan trafik yükünün en aza indirilmesi amacıyla lojistik köylerin kurulması kaçınılmaz hale gelmiştir.Bu çalışmada lojistik sektörünün tarihi gelişimi, lojistik yönetimi, lojistik köy kavramı, özellikleri, sağladığı faydalar üzerinde durularak bir uygulama üzerinden lojistik köy kurulması planlanan bölgenin sosyoekonomik yapısı, lojistik yük ağırlığı analiz edilmiştir. Daha sonra Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılarak, yer seçim kriterleri üzerinden, lojistik köy kurulması planlanan bölgeler arasından en uygunu seçilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With globalization and increased trade and logistics industry is rapidly growing and competitive conditions, the importance of logistics activities in the world and developing sector in Turkey is becoming greater with each passing day. With these improvements in the best way of all services related to logistics activities at certain points where the creation of the load centers, transport quality, optimizing the efficiency of urban logistics in order to minimize the traffic load resulting from the establishment of logistic villages has become inevitable.In this study the historical development of the logistics sector, with emphasis on logistics management, logistics village concept, features and benefits of logistics through the village is planned to establish an application with emphasis on socio-economic structure of the region, were analyzed by logistic load weight. Then the Analytic Hierarchy Process (AHP) method, using the selection criteria in the upset, the logistics of the village is planned to establish the most suitable selection for the regions studied.