AİHS ve insan ticareti: 4. madde kapsamında bir inceleme
ECHR and human trafficking: A review under article 4
  1. Tez No: 876274
  2. Yazar: ARZUNUR CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL SİBEL SAFİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Ticareti, Kölelik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Devletin Pozitif Yükümlülükleri, İnsan Hakları, Human Trafficking, Slavery, European Convention on Human Rights, Positive Obligations of the State, Human Rights
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kölelik, zorla çalıştırma ve insan ticareti, insanlık tarihi kadar eski sorunlar olup günümüzde modern kölelik adı altında varlıklarını sürdürmektedir. İnsan ticareti, her yıl binlerce kişinin hayatını etkileyen ciddi bir insan hakları ihlalidir. Bu sorunla ilgili çeşitli uluslararası sözleşmeler yapılmış, özellikle 2000'li yıllardan itibaren insan ticareti kavramı üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu doğrultuda yapılan Palermo Protokolü ve Avrupa Konseyi Sözleşmesi, insan ticaretinin tanımını ve devletlerin yükümlülüklerini belirlemeye çalışmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM/Mahkeme) de bu belgeleri etkin bir şekilde uygulamaya çalışmış, özellikle 2005 yılında Siliadin v. Fransa ve 2010 yılında Rantsev v. Kıbrıs-Rusya kararları ile birer dönüm noktası yaratmış; modern kölelik biçimlerine karşı aldığı tutumu ve devletlerin bu konulardaki sorumluluklarını ortaya koymuştur. AİHM, insan ticaretinin insan onuruna aykırı olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS/Sözleşme) 4. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. 2017 yılında Chowdury ve Diğerleri v. Yunanistan kararı ile de AİHM, ortaya koyduğu tutumu daha da pekiştirmiş ve insan ticareti ile zorla çalıştırmanın Sözleşme'nin 4. Maddesinin kapsamına girdiğini yinelemiştir. Çalışmamızda, AİHS'nin 4. maddesini ve bu madde ile ilişkili kavramları ele alarak; insan ticareti kavramını, uluslararası hukukta ve AİHM'nin yukarıda bahsetmiş olduğumuz kararları çerçevesinde değerlendirerek AİHS'nin 4. maddesiyle ilişkisini ortaya koymayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Slavery, forced labour and human trafficking are problems as old as human history and continue to exist today under the name of modern slavery. Human trafficking is a serious human rights violation that affects the lives of thousands of people every year. Various international conventions have been made on this problem, and especially since the 2000s, the concept of trafficking in human beings has been focused on. The Palermo Protocol and the Council of Europe Convention have tried to define the definition of trafficking in human beings and the obligations of states. The European Court of Human Rights (HUDOC/Court) has also tried to implement these documents effectively and created a turning point with its judgements in Siliadin v. France in 2005 and Rantsev v. Cyprus-Russia in 2010; it has revealed its attitude towards modern forms of slavery and the responsibilities of states in these matters. HUDOC has stated that human trafficking is contrary to human dignity and should be considered within the scope of Article 4 of the European Convention on Human Rights (ECHR/Convention). In 2017, with the Chowdury and Others v. Greece decision, the HUDOC further reinforced its position and reiterated that human trafficking and forced labour fall within the scope of Article 4 of the Convention. In our study, we aimed to evaluate the concept of trafficking in human beings in international law and within the framework of the above-mentioned decisions of the HUDOC and to reveal its relationship with Article 4 of the ECHR by addressing Article 4 of the ECHR and the concepts related to this article.