Tektonik kavramından dijital tektonik kavramına:Geleneksel dokuma örgü sistemini eklemeli imalat teknolojisi ile yeniden düşünmek
From tectonics to digital tectonics: Rethinking the traditional weaving system with additive manufacturing technology
  1. Tez No: 876319
  2. Yazar: AYŞE NESLİGÜL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERBÜLENT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tektonik, Dijital Tektonik, Geleneksel Dokuma Örgü Tekniği, Eklemeli Üretim Teknolojisi, Tectonic, Digital Tectonic, Traditional Weaving Technique, Additive Manufacturing Technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tektonik kavramından dijital tektonik kavramına geçişi, dokuma örgü tekniği ve dijital fabrikasyon ilişkisi üzerinden ele almayı amaçlayan bu tez çalışması, beş aşamadan oluşmaktadır: Araştırma, analiz, üretim, irdeleme ve değerlendirme. Tezin özgün değeri, dijital tektonik kavramına yeni bir tanımlama getirmek, tektonik kavramının dijital tektonik kavramına dönüşüm sürecini tanımlamak, dijital fabrikasyon araçlarının gelişimi ile tekstil-mimarlık etkileşimine yeni bir sınıflandırma getirmek ve bu süreçleri disiplinler arası bir yaklaşımla ele almaktır. İlk aşamada, tektonik kavramının dijital tektonik kavramına dönüşümü üzerine literatür araştırması yapılmış, ikinci aşamada dijital tektonik kavramı, korelasyon yöntemine dayalı ilişkilendirmeler ile kavram haritaları oluşturulmuş ve kavramın tanımı genişletilmiştir. Üçüncü aşamada, geleneksel dokuma örgü tekniği ile eklemeli imalat sistemi birlikte düşünülerek bir modül geliştirilmiş, dördüncü aşamada dijital tektonik analiz yöntemi ve geliştirilen modül değerlendirilmiştir. Bu tez, dijital tektonik kavramının uygulama çalışmalarındaki yerine dair yeni perspektifler sunar. Tez çalışmasının sonucunda, dijital tektonik kavramı geleneksel dokuma örgü tekniğinin eklemeli üretim sistemiyle geliştirilen çalışmaların geleceğe aktarımında bir metot olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the transition from the concept of tectonics to digital tectonics through the relationship between weaving techniques and digital fabrication. The study consists of five stages: research, analysis, production, examination, and evaluation. The unique value of the thesis lies in providing a new definition to the concept of digital tectonics, outlining the transformation process of the tectonic concept into digital tectonics, offering a new classification for the interaction between textile and architecture through the development of digital fabrication tools, and addressing these processes with an interdisciplinary approach. In the first stage, a literature review was conducted on the transformation of the tectonic concept into digital tectonics. Secondly, concept maps were created based on correlation methods to expand and redefine the concept of digital tectonics. In the third stage, a module was developed by combining traditional weaving techniques with additive manufacturing systems. In the fourth stage, the digital tectonic analysis method and the developed module were evaluated. This thesis offers new perspectives on the application of the digital tectonic concept in practice. As a result of the thesis, the concept of digital tectonics has been identified as a method for transferring studies developed with the traditional weaving technique and additive manufacturing system into the future. .