Orman yangın işçilerinin anksiyete düzeylerinin araştırılması
Investigation of anxiety levels among forest firefighters
  1. Tez No: 876336
  2. Yazar: BÜŞRA AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE GÜLCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman yangını, Orman yangın işçileri, Kaygı bozukluğu (Anksiyete), Depresyon, Stres, Forest fire, Forest fire workers, Anxiety, Depression, Stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman İnşaatı ve Transportu Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ülkemizde son zamanlarda daha da artış gösteren iklim değişikliği ve diğer sebeplerle orman yangınlarının şiddeti ve yoğunluğu da artmıştır. Bu duruma bağlı olarak orman yangınlarıyla mücadelede çalışan ekiplerin işi daha da zorlaşmıştır. Orman yangınları ile mücadelede görevli ekipler yangınları önleme ve yangınlarla mücadele çalışmalarında büyük göreve ve öneme sahiptir. Orman yangın işçileri orman yangınlarıyla mücadele sırasında ve sonrasında sağlık ve iş güvenliği sorunları dışında stres, depresyon ve kaygı bozukluğu (anksiyete) problemleri de yaşamaktadır. Bu problemlerin hangi sıklık, sebep ve ölçüde yaşandığını tespit etmek amacıyla orman yangınlarıyla mücadelede çalışan işçiler ile yüz yüze anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmaları Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Ulus Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde görev alan orman yangın işçilerine uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda ankete katılan işçilerin %68'inde şiddetli, %38'inde orta düzeyde anksiyete tespit edilmiştir. İşçilerin %67'sinde minimal, %18'inde hafif ve %15'inde orta depresyon olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to climate change and other factors, the severity and intensity of forest fires have recently increased in our country. This situation has made the work of teams fighting forest fires even more challenging. Teams assigned to combat forest fires play a crucial role in preventing and fighting these fires. In addition to facing health and safety issues, forest fire workers experience significant stress, depression, and anxiety during and after firefighting operations. To determine the frequency, causes, and extent of these problems, face-to-face surveys were conducted with workers engaged in firefighting efforts. The surveys were administered to forest fire workers within the Zonguldak Regional Forestry Directorate and the Ulus Forest Enterprise Directorate. The results indicated that 68% of the surveyed workers experienced severe anxiety, while 38% experienced moderate anxiety. Additionally, it was revealed that 67% of the workers had minimal depression, 18% had mild depression, and 15% had moderate depression.