Adana ve Kahramanmaraş yöresinde orman işçilerinin sorunları ve çözüm önerileri
The Problems and solutions of forestry workers in Adana and Kahramanmaraş regions
- Tez No: 105879
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz Bölgesi, Orman İşçileri, İşçilik Sorunları
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Şafak CANLIEL ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA ve KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDE ORMAN İŞÇİLERİNİN SORUNLARİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ŞAFAK CANLIEL K.S.Ü FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Yıl: 2001, Sayfa: 112 Jüri: Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Prof. Dr. Ömer Faruk YALÇIN Yrd. Doç. Dr Selçuk İNAÇ Doğu Akdeniz Bölgesinde çalışan orman işçilerinin sorunları ayrıntılı olarak incelenmiş ve bunlara ilişkin çözüm önerileri ortaya konmuştur. Bu amaçla 29 ana başlık altında sorular hazırlanmış ve 595 orman işçisine bu sorular sorulmuştur. Bu çalışma kapsamında Adana, Kahramanmaraş ve Doğu Akdeniz Bölge Müdürlüğü esas alınmıştır. Adana Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde; Merkez ve Pozantı İşletme Müdürlüklerine, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde; Merkez, Göksün, Andırın İşletme Müdürlüklerine, Doğu Akdeniz Bölge Müdürlüğü bünyesinde; Adana Merkez, Adana Tekir, Serinyol, Osmaniye ve Kahramanmaraş Tekir fidanlığına gidilmiştir. Orman işçileri fidanlık, üretim, ağaçlandırma, yangın ve diğer işçilik olarak toplam beş işçilik grubuna ayrılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre orman işçilerinin sağlık, ekonomik, sosyal, iş güvenliği, eğitim, barınma, beslenme ve donanım sorunu bulunmaktadır. İşçilik grupları arasında en çok üretim işçilerinin sorunlara rastlanmıştır. Orman işçilerinin (vahidi fiyatla çalışanlar hariç) aylık gelirleri iyi fakat uzun süreli çalışmamalarından dolayı yıl ortalaması alındığında düşük çıkmaktadır. Satın-alma güçlerinin düşük düzeyde olmasından dolayı orman işçilerinin beslenmeleri yetersiz, hastalıklara yakalanma riski fazla olmaktadır. Orman işçilerinin eğitim sorunu işletmenin verimliliğini etkilemektedir. Orman işçilerinin çoğunluğu ilk okul mezunu ve yarıya yakını yapılan işle ilgili bilgiyi kendi başlarına (kimseden yardım almadan) öğrenmişlerdir. Diğer yandan orman işçilerinin çalışırken takılması ve kullanılması gerekli olan koruyucu donanımı çoğu takmamakta ve giymemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Şafak CANLI EL ABSTRACT İMSc THESIS THE PROBLEMS AND THE SOLUTIONS OF THE FORESTRY WORKERS IN ADANA AND KAHRAMANMARAŞ REGIONS ŞAFAK CANLIEL DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Year: 2001, Page: 112 Jury: Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Prof. Dr. Ömer Faruk YALÇIN Yr. Doç. Dr. Selçuk İNAÇ In this study, the problems of the forestry workers in the Eastern Mediterranean region are investigated and the solutions of these problems are proposed. In order to find out the problems of the forestry workers, questionnaires of 29 main topics were prepared and these questions were asked to 595 workers. For this research, the forestry region directories of Adana, Kahramanmaraş and Eastern Mediterranean were taken as a study area. Adana Central, Pozantı, K.Maraş Central, Göksün, Andırın managing district directories and Adana Central, Adana Tekir, Serinyol, Osmaniye, and K.Maraş Tekir nursery directories were visited during this study. Forestry workers are divided into five groups as nursery, production, forestations, forest fire and others. As a result of this study, the main problems of these workers are financial, social, work security, education, accommodation, nutrition and lack of supply problems. Among these workers, the production workers (the cutting of the trees) have more problems than the others. The main problems of these workers are the lack of social security and as well as working seasonally. Even though their monthly income is satisfactory, average yearly in come is quite low due to working part time. Because of unbalanced diets of workers, they have got high risk to catch some of the illness. The diet problem of the workers also effects their efficiency. Most of the workers of forestry are graduates of primary schools and about half of them have learned the knowledge about their work, while working. On the other hand, these workers do not follow safety regulations, they should be used while working. Key Works; Eastern Mediterranean Region, Workers Of Forestry, Problems Of Work. II