Yüzme sporcularında; psikolojik dayanıklılık, sporda başarı motivasyonu ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin karşılaştırılması
For swimming athletes; comparison of the relationship between psychological resilance, motivation for success in sports and anxiety levels
- Tez No: 876337
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Motivasyon, Psikolojik Dayanıklılık, Yüzme, Anxiety, Motivation, Swimming, Psychological Endurance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yüzme, fiziksel dayanıklılığın yanı sıra psikolojik sağlığın da ön planda olduğu bir spor dalıdır. Bu bağlamda, hangi psikolojik faktörlerin sporcuların performansını olumlu veya olumsuz etkilediğini belirlemek, antrenman programlarının ve psikolojik destek hizmetlerinin daha etkili bir şekilde tasarlanmasına katkı sağlayabilir. Bu çalışma, yüzme sporcularının psikolojik durumlarına odaklanarak, bu faktörlerin birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve sporcuların performanslarına olan potansiyel etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini Kırşehir ilinde aktif olarak yüzme branşıyla ilgilenen 18 yaş üstü sporcular oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise tesadüfi yöntem ile seçilen 309 yüzme sporcusu oluşturmaktadır. Çalışmada, Friborg ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirilen“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”; Willis (1982) tarafından geliştirilen“Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği”; Spielberger, Gorsuch ve Lushene (1970) tarafından geliştirilen“Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma, yüzme sporcularının psikolojik dayanıklılık, başarı motivasyonları ve kaygı düzeylerini hem birbirleri ile hem de yaş, cinsiyet, eğitim durumu, aylık gelir durumu, haftalık antrenman saatleri gibi demografik ve spesifik değişkenlere göre karşılaştırmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda, psikolojik dayanıklılık ölçeğinin sosyal kaynaklar alt boyutu ile aylık gelir durumu arasında; sosyal yeterlilik alt boyutu ile spor dışında ek gelir için herhangi bir yerde çalışıyor musunuz? değişkeni arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Spora özgü başarı motivasyonu ölçeğinin başarıya yaklaşma güdüsü alt boyutu ile yaş, haftalık antrenman saatleri ve spor dışında ek gelir için herhangi bir yerde çalışıyor musunuz? değişkenleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sürekli kaygı ile aylık gelir durumu arasında ise ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yine, spora özgü başarı motivasyonu ölçeği ile yetişkinler için psikolojik dayanıklılık ölçeğinin orta seviyede ve pozitif yönde birbirlerini etkiledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Swimming is a sport in which not only physical endurance but also psychological health plays a significant role. In this context, determining which psychological factors positively or negatively affect athletes' performance can contribute to the more effective design of training programs and psychological support services. This study aims to understand how these factors interact with each other and their potential effects on athletes' performance by focusing on the psychological states of swimmers. The population of the research consists of athletes aged 18 and over actively involved in swimming in Kırşehir province. The sample group consists of 309 swimmers selected by random sampling method. In the study, the“Psychological Resilience Scale for Adults”developed by Friborg et al. (2003); the“Sport-specific Achievement Motivation Scale”developed by Willis (1982); and the“State-Trait Anxiety Inventory”developed by Spielberger, Gorsuch, and Lushene (1970) were used. The study compares the psychological resilience, achievement motivations, and anxiety levels of swimmers both with each other and according to demographic and specific variables such as age, gender, education level, monthly income, and weekly training hours. As a result of this comparison, a significant relationship was found between the social resources subscale of the psychological resilience scale and monthly income, as well as between the social competence subscale and the variable“Do you work anywhere else for additional income besides sports?”. The study also found a positive relationship between the achievement approach motivation subscale of the sport-specific achievement motivation scale and age, weekly training hours, and the variable“Do you work anywhere else for additional income besides sports?”. Additionally, a negative relationship was found between trait anxiety and monthly income. Furthermore, it was observed that the sportspecific achievement motivation scale and the psychological resilience scale for adults moderately and positively influenced each other.