Earthquake response analysis of Elaziğ-Sursuru using deepsoil software
Elazığ-Sürsürü mahallesinin deepsoil yazılımı kullanılarak deprem tepki analizi
  1. Tez No: 876391
  2. Yazar: RÜVEYDA EMANET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Elazığ, Deepsoil, zemin etkisi, spektrum analizi, zemin büyütmesi, haritalandırma, Earthquake, Elazığ, Deepsoil, site effect, spectrum analysis, soil amplification, mapping
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Depremler, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen doğal olaylardır. Türkiye, son yıllarda bir dizi yıkıcı deprem yaşamış olan dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde yer almaktadır. Elazığ ili, yüksek deprem riski taşıyan bir bölgede konumlanmaktadır. 24 Ocak 2020'de, yerel saatle 20:55'te, Elazığ-Sivrice İlçesi Mw=6,8 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Bu olay, önemli yapısal hasarlar ve can kayıplarına neden olmuştur. Bu çalışma, depremin sismik etkileri üzerine elde edilen bulguları sunmayı ve gelecekteki depremlerin etkilerini azaltmaya yönelik sismik parametrelerle ilgili önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır. Elazığ-Sürsürü Mahallesindeki yapısal hasarlar, genç alüvyon zeminlerin hakim olduğu bir alanda görülmektedir. Bölgedeki zemin özelliklerini anlamak için 72 sondajdan elde edilen geoteknik ve jeofizik veriler, idealize edilmiş bir zemin profili oluşturulmasında kullanılmıştır. Çalışma, DEEPSOIL (7.0) yazılımı ile yapılan sismik site yanıt analizleri ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak elde edilen sismik parametreler ile ilerlemiştir. Sürsürü Mahallesinin zemin tipleri, düşük plastisiteli kil (CL), yüksek plastisiteli kil (CH), orta plastisiteli silt (SM) ve killi kum (SM) gibi çeşitli sınıflarda bulunmaktadır. Kesme dalgası hızı, yerel zeminin özelliklerine bağlı olarak değişmekte olup, Vs30 (kesme dalgası hızı) ve Vp/Vs (kesme ve sıkışma dalgası hızı oranı) gibi parametrelerin değerleri incelenmiştir. Sonuçlar, bölgedeki yeraltı su seviyelerinin 3 ila 16 metre arasında değişkenlik gösterdiğini, bazı bölgelerde ise yeraltı suyunun tespit edilemediğini göstermektedir. Elde edilen NEHRP zemin sınıflandırması, D sınıfı zeminlerin yaygın olduğunu, bazı bölgelerde ise C sınıfı zeminlerin bulunduğunu belirtmektedir. Bu çalışma, deprem etkisi altında zeminin davranışını analiz etmeyi ve buna dayalı olarak sismik tehlike değerlendirmesi yapmayı amaçlamaktadır. Kesme dalgası hızı 190 ile 365 m/sn arasında, Vp/Vs oranı 1.9 ile 3.45 arasında ve T0 değeri 0.47 ile 0.66 arasında değişmektedir. Analiz edilen 11 deprem arasında, en yüksek zemin büyütmesi Coyote depreminde 4.3 olarak hesaplanırken, en düşük zemin büyütmesi Kobe depreminde 0.71 olarak hesaplanmıştır. Çalışma, geoteknik sondaj verilerinin kesinliğindeki belirsizliklerin sonuçları etkileyebileceğini dikkate almalıdır, çünkü bu veriler çalışma boyunca temsilci kabul edilmiştir ancak kesinliği garantilenememektedir.
Özet (Çeviri)
Earthquakes are a natural occurrence that can have a significant impact on millions of people worldwide each year. Türkiye is situated in one of the most seismically active regions in the world and has experienced numerous destructive earthquakes in recent decades. Elazig, a province in Turkey, is located in an area prone to high seismic activity. On January 24, 2020, the Elazig-Sivrice district was struck by a powerful earthquake measuring Mw=6.8 at 20:55 local time. Tragically, this event resulted in extensive destruction, including structural damage and loss of life. This study aims to present findings and results regarding the earthquake's seismic impact. The objective is to minimize the impact of future earthquakes and provide recommendations based on seismic parameters. Significant structural damage occurred in the Elazig-Sürsürü Neighborhood, primarily composed of young sediments classified as brown gravelly sandy clay, with a groundwater table located below a depth of 15 meters. In order to conduct this study, geotechnical and geophysical data about the Sürsürü Neighborhood were collected from 72 boreholes to create an idealized soil profile. The investigation was conducted in two stages. Initially, seismic site response analyses were carried out using DEEPSOIL (7.0) software. Subsequently, the collected seismic parameters were used to create seismic site zoning maps using geographic information system (GIS). Additionally, this study aimed to create maps of site dominant vibration period (T0), shear wave velocity (Vs30), and velocity ratio (Vp/Vs). Finally, a seismic hazard assessment specific to the Elazig-Sürsürü Neighborhood was developed as part of the study's conclusions. The results indicated that the groundwater level in the area varies between 3 meters and 16 meters, with some areas having no encountered groundwater. Based on the NEHRP soil classification, the study area is predominantly composed of Class D soils, with occasional areas of Class C soils. The soil types in the Sürsürü Neighborhood primarily consist of CL (low plasticity clay), occasionally CH (high plasticity clay), SM (medium plasticity silt), and SM (silty sand). The shear wave velocity ranges from 190 to 365 m/sec, the Vp/Vs ratio from 1.9 to 3.45, and T0 from 0.47 to 0.66. The highest ground amplification among the 11 earthquakes analyzed was calculated as 4.3 in the Coyote earthquake, while the lowest ground amplification was calculated as 0.71 in the Kobe earthquake. It is important to note that inaccuracies in the geotechnical borehole data used may impact the study's findings, as the collected data were assumed to be valid and representative throughout the analysis.