İleri dönüşüme odaklı kağıt ve kumaş atıklarından iplik üretimiyle tufting uygulama önerileri
Tufting application suggestions with yarn production from paper and fabric wastes focused on upcycling
  1. Tez No: 876458
  2. Yazar: ELİF AKDAŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. SEDEF ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık kumaş, Atık kağıt, Tufting, İler dönüşüm, Geri dönüşüm, Sıfır atık, Sürdürülebilirlik, Fabric waste, Paper waste, Tufting, Advanced upcycling, Upcycling, Zero waste, Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Atıkların azaltılması ve çevreye duyarlı uygulamaların teşvik edilmesi, günümüzde giderek daha büyük bir önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, kağıt ve kumaş atıklarının ipliğe dönüştürülmesi gibi ileri dönüşüm uygulamaları, sürdürülebilir ve yenilikçi bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. İleri dönüşüm kavramı, atık malzemelerin yeniden kullanılabilir ürünlere dönüştürülmesini ve bu süreçle de doğal kaynakların korunmasını amaçlamaktadır. Tarih boyunca, ileri dönüşüm uygulamaları insanlığın kaynakları daha verimli kullanma çabasıyla şekillenmiştir. Tufting tekniği ise ileri dönüştürülmüş malzemelerin sanatsal ve ticari ürünlere dönüştürülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu tekniğin kökenleri çok eskilere dayanmakla birlikte, modern tufting işlemleri özellikle 20. yüzyılın ortalarından itibaren tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kağıt ve kumaş atıklarından iplik üretimi, atılan malzemelerin yeniden değerlendirilmesinin yanı sıra tekstil endüstrisinde yeni olasılıklara kapı açan dönüştürücü süreçlerden biridir. Bu uygulama, tekstil endüstrisinde atık malzemelerin yeniden kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Geliştirilen ileri dönüştürülmüş iplikler, tufting tekstil uygulamaları için yeni fırsatlar sunarak mevcut ürünlerin yeniden tasarlanmasına ve çevreye duyarlı tasarımların oluşturulmasına olanak tanımaktadır. İleri dönüşüm malzemelerinin yeni nesnelere dönüştürülmesi, doğal kaynakların korunmasına, çevre ve ekonomiye önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu çalışma, kağıt atık malzemelerinin çöp sahalarına gitmesini önleyerek atıkların hacmini azaltmaya yönelik bir taahhüdü temsil etmektedir. Ayrıca, hava ve su kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmanın sadece sürdürülebilir tasarım ve atık yönetimi alanlarındaki bilgi birikimine katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda yaratıcılığı teşvik ettiği,yenilikçi yaklaşımları desteklemektedir. Sürdürülebilirliğin önemli olduğu günümüz dünyasında, bu tür araştırmalar, değişime ilham vererek daha yeşil ve uyumlu bir geleceğe katkı sağlamaktadır. Çevre bilincinin arttığı bir çağda, atık malzemelerin ileri dönüştürülmesi sürdürülebilir ve yenilikçi bir yaklaşım olarak büyük ilgi görmektedir. Tufting uygulamalarında ileri dönüştürülmüş ipliğin entegrasyonu bu hedeflerle uyumludur. Bu süreç, atık yönetiminde çevresel ve ekonomik açıdan olumlu etkiler yaratmayı hedefler. Atık yönetimi, atıkların azaltılması, yeniden kullanımı, ileri dönüşümü ve uygun şekilde bertaraf edilmesi süreçlerini kapsar, çevresel sürdürülebilirliği artırır. Tufting tekniği, atık malzemeleri sanatsal ve ticari ürünlere dönüştürerek yaratıcılığa teşvik eder, çevresel yükü azaltır ve ekonomik değer yaratır. Bu çalışmalar, çevre bilincini artırırken sürdürülebilir gelişime de katkı sağlar. İleri dönüştürülmüş tekstiller, geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Tufting bu sürecin bir parçası olarak, moda ve tekstil endüstrisinde sürdürülebilir malzemelerin kullanımına uygun bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Reducing waste and promoting environmentally friendly practices are increasingly important in today's world. In this context, advanced upcycling practices such as turning paper and fabric waste into yarn emerge as sustainable and innovative approaches. The concept of advanced upcycling aims to transform waste materials into reusable products, thus preserving natural resources. Throughout history, advanced upcycling practices have evolved as humanity's efforts to use resources more efficiently. Tufting technique plays a significant role in the transformation of recycled materials into artistic and commercial products. While its origins date back to ancient times, modern tufting processes have become widely used in the textile industry, particularly from the mid-20th century onwards. Producing yarn from paper and fabric waste is one of the transformative processes that not only revalues discarded materials but also opens up new possibilities in the textile industry. This practice aims to promote the reuse of waste materials in the textile industry. Developed advanced recycled yarns offer new opportunities for tufting textile applications, enabling the redesign of existing products and the creation of environmentally conscious designs. The transformation of recycled materials into new objects contributes significantly to conserving natural resources, benefiting the environment and the economy. This study represents a commitment to reducing waste volumes by preventing paper waste materials from ending up in landfills. Additionally, it contributes to reducing air and water pollution. This work not only enhances knowledge in sustainable design and waste management but also fosters creativity and supports innovative approaches. In today's world where sustainability is crucial, such research inspires change towards a greener and more harmonious future. In an era of increasing environmental awareness, advanced upcycling of waste materials is gaining significant interest as a sustainable and innovative approach. Integrating advanced recycled yarn in tufting applications aligns with these objectives. This process aims to create positive environmental and economic impacts in waste management. Waste management encompasses processes of waste reduction, reuse, upcycling, and proper disposal, enhancing environmental sustainability. The tufting technique encourages creativity by transforming waste materials into artistic and commercial products, reducing environmental impact, and creating economic value. Such efforts contribute to raising environmental awareness while promoting sustainable development. Advanced recycled textiles have a broad range of applications. Tufting, as part of this process, is a suitable technique for the use of sustainable materials in the fashion and textile industries.