Tıp fakültesi aile hekimliği ve çocuk hastalıkları polikliniklerine başvuran annelerin, çocuklarında ateş yönetimi; bilgi,tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Fever management in the children of mothers applying to the family medicine and pediatrics polyclinics of the faculty of medicine; evaluation of knowledge, attitudes and behaviors
- Tez No: 876459
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateş, Ateş yönetimi, Annelerde ateşe yaklaşım, Fever, Fever management, Approach to fever of mothers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmamız annelerin ateş bilgi düzeyleri, ateşe karşı kaygı düzeyleri ve çocukları ateşlendiğinde yaptıkları uygulamayı tespit edip ona göre doktorların ve hemşirelerin annelere bilgi verirken bu eksik olan tarafları dikkate alarak bilgi vermeleri amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Ekim 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmamız YYÜ Tıp Fakültesi özelinde yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı yer ve kime yapıldığı: Ekim 2023-Ocak 2024 tarihlerinde hastanenin Aile Hekimliği ve Çocuk Hastalıkları Polikliniklerine herhangi bir sebeple başvuran 200 anneye yapılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda annelerin % 70'inin evde ateş ölçtüğünü, %91,5'inin çocuğunun ateşlendiğini fark ettiğini, %75'i ateş nedeniyle daha önce çocuğunu hastaneye götürdüğünü belirtmiştir. %77,5'i ateş konusunda daha önce bilgi almış ve bunların sadece %68'i ateş konusunda doktor tarafından bilgilendirilmiş. %11.5'i daha önce çocuğunun havale geçirdiğini belirtmiş. %49.5'i çocuğunun ateşinin yükseldiğini; çocuğunun vücudunun normale göre daha sıcak gelince anladığını , %50'si ateşi koltuk altından ölçtüğünü belirtmiştir. %63'ü yüksek ateşin kaç derece olduğunu bildiği, %30'u ateşin tekrar ölçüm aralığının 30 dk. olduğunu bildiği anlaşılmıştır. Ateş yükseldiğinde sadece %27'si çocuğunun üzerindeki elbiseleri çıkarttığını belirtmiştir. Ilık uygulamanın nerden yapıldığını sadece %42'sinin bildiği anlaşılmıştır. Ilık uygulamayı %67,5'i ılık suyla yaptığını belirtmiştir. Sadece %15'inin ateş düşürücü verilmesi gereken vücut sıcaklığını bildiği anlaşılmıştır. Katılımcıların %57'si çocuğa ilacını reçeteye göre verdiğini bildirtmiştir. %90'dan fazlası ateş düşürücü ilacın kaç saat arayla verildiğini bildiği anlaşılmıştır. %94'ü yapılan müdahale ile ateş düşmezse doktora başvurduğunu , %85,5'i çocuklarda ateş düşürmek niyetiyle parasetamol ve ibuprofen kullandığını , %48'i ateş düşürücü ilacın verilme sebebinin ateş ve semptomları gidermek olduğunu , %76,5'i ateş düşürücü ilacı doktor reçetesiyle aldığını belirtmiştir. Sonuç: Araştırmada, annelerinin sosyoekonomik, ateşe karşı kaygı ve ateş bilinç puanı orta seviyede bulundu. Okuma yazması olmayan, köyde yaşayan, gelir durumu düşük olan ve ev hanımı olan annelerin ateş bilinç puan ortalaması düşük, ateşe karşı kaygı düzeyleri ise yüksek bulunmuştur. Üniversite mezunu olan annelerin ateş bilinç puan ortalaması yüksek, ateşe karşı kaygı düzeyleri ise düşük bulunmuştur. Anne yaşı ile ateş bilinci ve annenin kaygısı arasında ilişki bulunamamıştır. Sosyoekonomik düzeyi düşük olanların ateş bilinç düzeyi daha düşük, ateşe karşı kaygı düzeyi ise daha yüksek tespit edildi. Annelerin ateşe karşı kaygı düzeyleri ile ateş bilinci arasında negatif korelasyon tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to determine mothers' levels of knowledge about fever, their levels of anxiety regarding fever, and their practices when their children have a fever. The goal was for healthcare professionals, including doctors and nurses, to provide information to mothers considering these deficiencies, while taking into account their practices when dealing with fever in their children. Material and method: The research was conducted between October 2023 and January 2024. Our study was conducted specifically at YYU Faculty of Medicine. The location and participants of the study were as follows: It was conducted on 200 mothers who visited the Family Medicine and Pediatric Clinics of the hospital for any reason between October 2023 and January 2024. Results: In our research, 70% of the mothers measured their temperature at home, 91.5% noticed that their child had a fever, 75% had previously taken their child to the hospital due to fever, 77.5% had received information about fever before, and only 68% of them were informed about fever by the doctor. 11.5% stated that their child had had a seizure before. 49.5% stated that their child's fever increased; They stated that they understand when their child's body is warmer than normal, 50% of them measure the temperature under the armpit, 63% of them know how many degrees a high fever is, 30% of them know that the temperature re-measurement interval is 30 minutes, only 27% of them take off their child's clothes when the fever rises, Only 42% of the participants knew where the application was made, 67.5% did the warm application with warm water, only 15% knew the body temperature at which the antipyretic should be given, 57% of the participants gave the medication according to the prescription, more than 90% said how many hours apart the antipyretic was given. 94% of them stated that they consulted a doctor if the fever did not go down with the intervention, 85.5% stated that they used paracetamol and ibuprofen as antipyretics, 48% stated that the reason for giving antipyretic medication was to relieve fever and symptoms, and 76.5% stated that they took antipyretic medication with a doctor's prescription. Conclusion: In the study, their mothers' socioeconomic, fever anxiety and fever awareness scores were found to be at medium levels. The mean fever awareness score of mothers who were illiterate, living in villages, having low income, and being housewives was found to be low, but their anxiety levels about fire were high. The average fever awareness score of mothers who were university graduates was found to be high, and their fever anxiety levels were low. No relationship was found between maternal age and fever awareness and maternal anxiety. Those with low socioeconomic levels were found to have lower fever awareness levels and higher fever anxiety levels. A negative correlation was detected between mothers' fever anxiety levels and fever awareness.