Sürdürülebilir destinasyon imajının oluşumunda kültürel mirasın etkisi: İstanbul Kalkhedon örnegi
The influence of cultural heritage on the formation of sustainable destination image: The case of Istanbul Kalkhedon
  1. Tez No: 876611
  2. Yazar: ESİN DENİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Kalkhedon Bölgesi, destinasyon imajı, sürdürülebilir turizm, Istanbul Kalkhedon Region, destination image, sustainable tourism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
AYDIN, Esin. Sürdürülebilir Destinasyon İmajının Oluşumunda Kültürel Mirasın Etkisi: İstanbul Kalkhedon Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2024. Bu çalışmanın amacı, İstanbul'un Kadıköy semtinde bulunan tarihi mekanlarının sürdürülebilir bir imajla nasıl şekillendirilebileceğini ve turistlerin destinasyon imgesi ile memnuniyeti arasındaki ilişkiyi katılımcı görüşlerine göre derinlemesine incelemektir. Nitel araştırma yöntemiyle fenomenolojik bir yaklaşım benimsenen araştırmada, Kadıköy'deki çeşitli meslek gruplarından bireylerin tarihi mekanlar, destinasyon imajı ve sürdürülebilir turizm algısını keşfetmeyi amaçlayan bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya farklı meslek ve yaşlardan dokuz kişi katılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerle toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Görüşmeler, katılımcıların destinasyon imajı, tarihi yapıların korunması ve sürdürülebilir turizm uygulamalarına dair düşüncelerini ortaya koymuştur. MASQDA programı kullanılarak gerçekleştirilen analizde, teorik kavramlar dedüktif bir yaklaşım ile veriye uygulanmıştır. Araştırmada İstanbul Kalkhedon örneğinde sürdürülebilir destinasyon imajının oluşumuyla ilgili soyut olmayan kategorilere dair bir dizi önemli bulgu sunulmuştur. Sürdürülebilir turizme katkıları üzerine yapılan incelemede, turizmin günlük yaşam tarzına olan etkisi, kültürel etkinliklerin sürdürülebilir turizme olan katkısı, turistlerin sürdürülebilir turizm beklentileri ve bu beklentilerin mahalle kültürüne veya işletmelerin yönetimine olan etkileri ortaya çıkarılmıştır. Çalışma, İstanbul Kalkhedon örneğinde sürdürülebilir destinasyon imajının oluşumunu ele alarak, kültürel etkinliklerin turizme ekonomik ve toplumsal katkılar sağladığını, uluslararası kimlik kazandırabileceğini ve turist beklentilerinin çeşitlilik gösterdiğini ortaya koymuştur, böylece sürdürülebilir turizmin sadece ekonomik kazançlar değil, kültürel değerlerin korunması ve toplumsal katkılar açısından da önemli bir rol oynadığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
AYDIN, Esin . The Influence of Cultural Heritage on the Formation of Sustainable Destination Image: The Case of Istanbul Kalkhedon, Master's Thesis, Nevşehir, 2024. The aim of this study is to explore how the historical sites in Kadıköy, Istanbul, can be shaped with a sustainable image and to examine the relationship between tourists' destination image and satisfaction based on participants' perspectives. Utilizing a qualitative research method with a phenomenological approach, the study investigates perceptions of historical sites, destination image, and sustainable tourism among individuals from various professions in Kadıköy. Nine participants from different professions and age groups took part in the study. Data were collected through semistructured in-depth interviews and analyzed using thematic analysis. The interviews revealed participants' views on destination image, preservation of historical structures, and sustainable tourism practices. The analysis, conducted with MASQDA software, applied theoretical concepts to the data deductively. The research presents significant findings on the formation of a sustainable destination image in the Istanbul Kalkhedon example. It reveals the influence of tourism on daily lifestyle, the contribution of cultural activities to sustainable tourism, tourists' expectations of sustainable tourism, and the effects of these expectations on local culture and business management. The study highlights that cultural activities contribute economically and socially to tourism, can enhance international identity, and that tourists' expectations of sustainable tourism are diverse, emphasizing that sustainable tourism plays a crucial role in preserving cultural values and providing societal benefits beyond mere economic gains.