Okul öncesi öğretmenlerinin öğretmede öz düzenleme becerileri ile çocukların öğrenmede öz düzenleme becerilerini desteklemeleri arasındaki ilişki
The relationship between preschool teachers' self-regulated teaching and promotion of children's self-regulated learning
  1. Tez No: 876632
  2. Yazar: ESRA EDA EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenmede Öz düzenleme, Okul Öncesi Öğretmeni, Öğretmede Öz Düzenleme, Üst biliş, Self-regulated Learning, Preschool Teacher, Self-regulated Teaching, Metacognition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin öğretmede öz düzenleme becerileri ile çocukların öğrenmede öz düzenlemelerini desteklemeleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu incelemede okul öncesi öğretmenlerinin eğitim düzeyleri, mesleki tecrübeleri, görev yaptıkları okulun türü, çalıştıkları yaş grubu ve çalıştıkları sınıfın mevcudu değişkenleri yer almaktadır. Bu değişkenler ile öğretmenlerin öğrenmede öz düzenleme becerileri ve öğrencilerinin öğrenmede öz düzenlemelerini desteklemeleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır sorusunun cevabı aranmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul'da MEB'e bağlı anaokullarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan 121 Resmi, 137 Özel anaokulunda eğitim veren 258 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde, demografik bilgi formu, Öğretmede Öz Düzenleme Ölçeği ve Okul Öncesi Öğretmenleri için Öğrenmede Öz Düzenlemeyi Destekleme Pratikleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmenlerin eğitim durumunun, görev yaptığı okulun türünün, sınıfında bulunan çocuk sayısının ve çocukların yaş grubunun öğretmede öz düzenleme becerileri ile öğrenmede öz düzenlemeyi destekleme pratikleri üzerinde istatiksel olarak anlamı bir etkisi bulunamazken ğretmenlerin mesleki tecrübe yıllarının öğretmede öz düzenleme becerileri ile öğrenmede öz düzenlemeyi destekleme pratikleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, yapılan korelasyon analizi doğrultusunda .46 değerine ulaşılmış, öğretmenlerin öğretmede öz düzenleme becerileri ile öğrencilerinin öğrenmede öz düzenleme becerileri arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between preschool teachers' self-regulated teaching and promotion of children's self-regulated learning was examined. The variables of preschool teachers' educational levels, professional experiences, the type of school they work in, the age group they teach, and the class size they work with were included in this investigation. The question of whether there is a significant difference between these variables and teachers' self-regulation skills in teaching and their support for children's self-regulated learning was explored. The population of the study consisted of preschool teachers working in Ministry of National Education (MEB) affiliated kindergartens in Istanbul during the 2022-2023 academic year. The sample of the study consisted of 258 teachers working in 121 Public and 137 Private kindergartens located in the Beşiktaş district of Istanbul. During the research process, a demographic information form, the Teacher Self-Regulation Scale, and the Preschool Teachers' Practices for Supporting Self-Regulation in Learning Scale were used. The relational survey design, one of the quantitative research methods, was employed in the study. As a result of the analyses, it was found that teachers' educational status, the type of school they work in, the number of children in their class, and the age group of children did not have a statistically significant effect on their self-regulation skills in teaching and their support for self-regulation in learning. However, it was determined that teachers' years of professional experience had an effect on their self-regulation skills in teaching and their support for self-regulation in learning. Additionally, the correlation analysis revealed a value of .46, indicating a moderate positive relationship between teachers' self-regulation skills in teaching and their students' self-regulation skills in learning.