Üstün yeteneklilere destek eğitim odası eğitimi veren sınıf öğretmenlerinin bu eğitime ilişkin görüşleri
Determining the views of classroom teachers who provide support for gifted in support education room
  1. Tez No: 876666
  2. Yazar: BETÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE MERVE ERİŞ HASIRCI, DOÇ. DR. DUYGU ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenek, Destek Eğitim Odası Eğitimi, Sınıf Öğretmeni, Giftedness, Support Education Room Education, Classroom Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türk toplumunda üstün yeteneklilerin eğitimi tarihi sürece bakıldığında ayrı bir öneme sahip olmuştur. Günümüzde de toplumun yalnızca %2'sini oluşturan bu öğrencilerin eğitimi Türkiye'de en yaygın olan uygulamalar Bilim ve Sanat Merkezlerinde verilen eğitim ve destek eğitim odalarıdır. Bu eğitimler Türkiye'de yaygın bir şekilde verilmektedir ve Millî Eğitim Bakanlığı 2022 yılında üstün yeteneklilere verilen destek eğitim odası eğitiminde kullanılmak üzere etkinlik kitapları yayınlamıştır. Bu çalışmanın amacı ilkokullarda üstün yeteneklilere verilen destek odası eğitimi ve 2022 yılında basımı yapılan üstün yetenekliler için destek eğitim odası matematik etkinlikleri kitabı ile ilgili; destek eğitim odasında eğitim veren sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Batı Karadeniz'de bir ilde üstün yeteneklilere destek eğitim odası eğitimi veren 13 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik çalışma yöntemi kullanılmıştır. Üstün yeteneklilere verilen DEO eğitimi ile ilgili öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amacıyla öğretmenlerle görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde kullanılmak üzere yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme formunda beş demografik soru, dokuz adet açık uçlu soru ve bunun alt başlıklarında sorulardan daha derinlemesine cevap alabilmek için hazırlanan sorular yer almaktadır. Araştırmada toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Önce kodlar oluşturulmuş ve kodların ortak yönleri tespit edilerek temalara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin üstün yetenekli öğrencilere DEO eğitimi verebilmek için hizmet içi eğitime ihtiyaç duydukları, bu eğitimin içeriğinde üstün yeteneklilerin özellikleri, psiko sosyal durumları ve üstün yetenekliler için etkinlik hazırlama eğitimi olması gerektiği belirlenmiştir. Destek eğitim odalarında öğretmenlerin daha çok matematik ders ve etkinliklerine yer verdikleri, bu dersi işlerken daha çok öğrencilerin aktif oldukları yöntemleri tercih ettikleri, deney ve tasarımlara yer verdikleri tespit edilmiştir. Öğretmenler ölçme değerlendirme yöntemi olarak ise daha çok klasik ölçme değerlendirme ve öğretmen merkezli ölçme değerlendirme yöntemlerini tercih ettikleri belirlenmiştir. DEO matematik etkinlikleri kitabı ile ilgili olarak ise üstün yetenekliler için DEO'da kullanılmak üzere daha fazla kaynak yayınlanması, bu kaynakların ulaşılabilir olması ve kaynakların içeriğinde üst düzey becerileri geliştiren etkinliklere yer verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca okullarda birden fazla destek eğitim odasının bulunması, bu destek eğitim odalarının üstün yetenekliler için özel tasarlanmış olması ve bu dersliklerde etkinlikleri yapabilmek için gerekli her türlü materyalin bulunması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish society, the education of gifted individuals has held a special significance throughout history. Today, the education of these students, who comprise only 2% of the population, is most commonly provided in Turkey through the programs at Science and Art Centers and support education rooms. These programs are widely implemented in Turkey, and in 2022, the Ministry of National Education published activity books to be used in support education rooms for gifted students. The aim of this study is to determine the opinions of classroom teachers providing support room education to gifted students in primary schools regarding the support room education and the 2022 mathematics activity book for gifted students. The study group of the research consists of 13 classroom teachers who provided support room education to gifted students in a province in the Western Black Sea region during the 2022-2023 academic year. The phenomenological study method, one of the qualitative research methods, was used in the research. Interviews were conducted with teachers to determine their opinions regarding the support room education provided to gifted students.A semi-structured interview form was prepared for use in these interviews. The prepared interview form includes five demographic questions, nine open-ended questions, and sub-questions designed to obtain more in-depth responses. The data collected in the study were analyzed using content analysis and descriptive analysis methods. Initially, codes were created, and then commonalities among the codes were identified to develop themes. The results of the study revealed that teachers need in-service training to provide support room education to gifted students. This training should include the characteristics of gifted individuals, their psychosocial conditions, and the preparation of activities for gifted students. It was found that teachers in support education rooms mostly include mathematics lessons and activities. They prefer methods that engage students actively and incorporate experiments and design projects while teaching this subject. It was determined that teachers prefer traditional assessment and teacher-centered assessment methods for evaluating students. Regarding the book on mathematics activities for the support education room, it has been concluded that more resources should be published for use in the support education room for gifted students, these resources should be accessible, and the content of these resources should include activities that develop high-level skills. It has also been concluded that schools should have multiple support education rooms, these support education rooms should be specially designed for gifted students, and all necessary materials for conducting activities should be available in these classrooms.