Ebû Mansûr el-Mâtürîdî'ye göre dua
Prayer according to Ebu Mansur al-Maturidi
- Tez No: 876683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM GÜLVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Tevhid, Kader, Dua, Mâtürîdî, Kalām, Tawhid, Destiny, Prayer, Māturīdī
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada İmam Mâtürîdî duanın ne olduğu, insan hayatındaki yeri, Allah katındaki önemi, duanın kula kazandırdıkları ve kulun Allah ile iletişiminin imkânı gibi konularda bir fikir vermek amaçlanmaktadır. Mâtürîdî'nin kelam sisteminde dua ile tevhid arasında doğrudan bir ilişki olduğu ön plana çıktığı söylenebilir. Ancak Mâtürîdî'nin duaya bakışını yüksek lisans tez konusu olarak seçtik. Çalışmamız, giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Bu üç bölümün ilkinde, İmamı Mâtürîdî'nin hayatı, ismi, künyesi, ailesi, vefatı, hocaları ve öğrencileri; ikinci bölümde duanın kavramsal çerçevesini, üçüncü bölümde ise Ebû Mansûr el-Mâtürîdî'ye göre dua anlayışı, duanın insan için önemi ve lüzumu, Allah katındaki değeri ve kıymeti, dua-kader ilişkisi, duanın iman, tevhid, teslim, tevekkül ve lafızlarla ilişkisi ele alınmaktadır. Sonuç bölümünde ise ulaşılan neticelere yer verilerek ve konu genel olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Imam Maturidi aims to give an idea of what prayer is, its place in human life, its importance in the sight of Allah, what prayer brings to the servant and the possibility of communication between the servant and Allah. It can be said that in Maturidi's kalam system Decrees that there is a direct relationship between prayer and monotheism. However, we chose Maturidi's view of prayer as the subject of his master's thesis. Our study consists of an introduction, three main sections and a conclusion. In the first of these three sections, Imam Maturidi's life, name, dog tag, family, death, teachers and students; in the second part, the conceptual framework of prayer is discussed, and in the third part, according to Abu Mansur al-Maturidi, the understanding of prayer, the importance and necessity of prayer for man, its value and value in the sight of Allah, the relationship between prayer and fate, the relationship of prayer with faith, tawhid, submission, trust and words are discussed. In the conclusion section, the results achieved are included and the subject is evaluated in general.