Hemşirelerde spiritüel iyi oluş düzeyi ile spiritüel bakım yeterlilikleri arasındaki ilişki
The relationship between nurse's spiritual well-being and their competence in spiritual care
- Tez No: 876783
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Spiritualite, Spiritüel İyi Oluş, Spiritüel Bakım Yeterliliği, Nurse, Spirituality, Spiritual Well-Being, Spiritual Care Competence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, hemşirelerde spiritüel iyi oluş düzeyi ile spiritüel bakım yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla kesitsel tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmada veriler, 2023 yılı Aralık - 2024 Ocak ayları arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi 118 hemşireden oluşmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği (SİOÖ) ve Manevi Bakım Yeterlilik Ölçeği (MBYÖ) kullanılarak toplanmıştır. Analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 27) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Normal dağılıma uygun olmayan ölçüm değerleri için Mann- Whitney U test ve Kruskal-Wallis H test yöntemleri kullanılmıştır. SİOÖ ve MBYÖ arasındaki incelenmesinde“Spearman”korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Hemşirelerin %43,2'si 25-29 yaş aralığında, %69,5'i kadın ve %54,2'si bekar, %65,3'ü lisans mezunudur ve %34,7'si 4-8 yıldır hemşirelik yapmaktadır. Hemşirelerin çoğunluğu spiritüel bakım kavramını bildiğini, spiritüel bakım eğitimi aldığını fakat spiritüel bakımda kendisini yeterli bulmadığını ve daha önce spiritüel bakım vermediğini, bununla birlikte %76,3'ü hastaların spiritüel bakıma ihtiyacı olduğunu %58,5'i, kendi spiritüel iyi oluş düzeylerinin spiritüel bakıma etkisi olduğunu düşünmektedir. Hemşirelerin SİOÖ (X:112,29 ±20,81) ve MBYÖ (X:96,03±26,21) puanlarının orta düzeyin üzerinde olduğu bulunmuştur. Yaş gruplarına göre, 30 yaş ve üzerindeki hemşirelerin, 20-24 yaş grubundaki hemşirelere kıyasla; meslek deneyimi açısından ise, 4-8 yıl arasında çalışma süresine sahip olan hemşirelerin, 1 yıldan az çalışma süresi olan hemşirelere göre MBYÖ puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Eğitim durumu açısından, lisans ve lisansüstü eğitim almış hemşirelerin, sağlık meslek lisesi ve ön lisans mezunu hemşirelere göre; ayrıca spiritüel bakım özelliklerine sahip olan hemşirelerin olmayanlara göre SİOÖ ve MBYÖ puanlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin spiritüel iyi oluş düzeyleri ile spiritüel bakım yeterlilikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. SİOÖ puanları arttıkça MBYÖ puanları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a cross-sectional descriptive and correlational study to examine the relationship between nurses' spiritual well-being and their competence in spiritual care. The data for the research was collected between December 2023 and January 2024. The sample of the study consisted of 118 nurses. Data were gathered using a Personal Information Form, the Three-Factor Spiritual Well-Being Scale (SWS), and the Spiritual Care Competence Scale (SCCS). The analyses were performed using the SPSS (IBM SPSS Statistics 27) software package. For measurement values that did not conform to a normal distribution, the Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test methods were used. The“Spearman”correlation coefficient was used to examine the relationship between the SWS and SCCS. Of the nurses, 43.2% were aged 25-29, 69.5% were female, 54.2% were single, 65.3% were university graduates, and 34.7% had been nursing for 4-8 years. Most of the nurses were aware of the concept of spiritual care, had received training in spiritual care, but did not feel competent in providing spiritual care and had not provided it previously. However, 76.3% believed that patients needed spiritual care and 58.5% thought that their own level of spiritual well-being affected their ability to provide spiritual care. The nurses' SWS (X̄: 112.29 ± 20.81) and SCCS (X̄: 96.03 ± 26.21) scores were found to be above average. Statistically significant differences in SCCS scores were found between nurses aged 30 and over compared to those aged 20-24, and between nurses with 4-8 years of work experience compared to those with less than one year of experience. Additionally, significant differences in SWS and SCCS scores were found between nurses with bachelor's and postgraduate degrees compared to those with vocational high school and associate degrees, and between those with spiritual care characteristics and those without. There was a statistically significant positive correlation between nurses' levels of spiritual well-being and their competence in spiritual care.